U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 2 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 19 SEPTEMBER 2011

VAN DE REDACTIE

Hoewel we al een tijdje met een najaarsgevoel zitten, begint de herfst pas officieel komende vrijdag. Dat ons weer helemaal de kluts kwijt is, wordt alsmaar duidelijker. Dat er iets aan de gang is kunnen we toch niet langer ontkennen. Ook onze leerlingen zijn zich daar meer en meer van bewust. Dat blijkt maar weer eens uit de grote opkomst voor de werkgroep Jongeren Keren Het Klimaat. Ook dit jaar willen we er opnieuw invliegen om samen van onze school een duurzame school te maken. In deze versie van BP vind je al iets over initiatieven in dat verband. Zoeken maar!

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Grote vreugde bij onze econoom dhr. Van Gucht met de geboorte van zijn derde kleinkind en eerste kleinzoon, Stan. Proficiat aan de hele familie. Ook goed nieuws bij mevr. Marchand. Zij trad op 12 september in het huwelijk met Jan Wellens. Dikke proficiat aan het kersverse echtpaar.

Wij gedenken de grootvader van Ira (6 HW) en Laurens (oud-leerling) Stevaert, de overgrootmoeder van Antoine (3 LA), Apolline (6 GrLa) en Justine (oud-leerlinge) De Knoop en de moeder van mevr. Verborgt (oud-leerkracht Duits).

Elke dinsdagmiddag is de kapel open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

FIETSACTIE – DONDERDAG 22 SEPTEMBER

De werkgroep Jongeren Keren Het Klimaat en VOICE slaan de handen in elkaar en organiseren op donderdag 22 september een grote fietsactie. Ze roepen alle leerlingen op om die dag - en natuurlijk ook alle andere dagen – milieuvriendelijk naar school te komen. Iedereen die dan met de fiets, met het openbaar vervoer of te voet naar school komt, zal enthousiast verwelkomd worden. Onder de middag zorgen ze voor een ludieke actie.

HANNIBAL – EEN ANDERE VAKANTIE

In de derde graad nemen alle leerlingen deel aan het sociaal project SMS. In het kader daarvan trokken wij naar Kasterlee op Hannibalkamp : een zeer leerrijke, maar vooral toffe ervaring! Je bent als begeleider 24 uur op 24 in contact met tieners met een verstandelijke beperking (of andere doelgroepen). Als persoon leer je veel. Niet alleen in de omgang met de deelnemers, ook jezelf leer je op een andere manier kennen. Weten dat je deze mensen een onvergetelijke tijd bezorgt, maakt het allemaal de moeite waard. Van vuile verfspelen tot snoezelen, plezier was bij elk spel gegarandeerd.
Hannibal is steeds op zoek naar begeleiders van 16 tot 30 jaar die bereid zijn zulke ervaringen te delen. Zeker een aanrader! (www.hannibalvakanties.be)

Silke De Beurme (6 LaWi8) & Apolline De Knoop (6 GrLa)

VOICE MAIL

Het nieuwe schooljaar betekende ook een nieuwe start voor VOICE. Achttien enthousiaste ruusbroecers uit de tweede en derde graad zullen de komende tien maanden de stem van alle leerlingen doen horen. Op 1 september peilden ze al naar de mening van de leerlingen over een beter contact tussen de graden, het opfleuren van de speelplaats, middagactiviteiten, …
Om al deze ideeën optimaal te kunnen uitwerken en te brainstormen over andere MeningActieFunFE activiteiten, trok VOICE het voorbije weekend naar Dworp. Naast brainstormsessies, teambuilding en vergadertechnieken, stond er ook een bezoek van de directie op het programma. VOICE is er 100% klaar voor en slaat op donderdag 22 september de handen in elkaar met de actiegroep Jongeren Keren Het Klimaat voor de fietsactie.

ACTIES SAMEN MET HET OPENBAAR VERVOER EN VEILIG VERKEER

Onder het motto duurzaamheid op school willen we graag ons steentje bijdragen aan de oplossing van het mobiliteitsprobleem. We willen naast het fietsen en carpoolen ook het openbaar vervoer promoten om naar school te komen.
Daarom hebben we de groep Samen met het openbaar vervoer opgericht. Een aantal leerlingen uit het zesde jaar engageren zich ertoe leerlingen van het eerste en het tweede jaar te begeleiden bij het nemen van de bus of de tram. Dagelijks komen zij om 16.25u. stipt samen bij de hoofdingang van de school. Van daaruit gaan ze met de eerste- en tweedejaars naar hun respectieve bus- of tramhalte. Op die manier verhogen de gezelligheid en de veiligheid. Twee vliegen in één klap! Wie nog wil aansluiten bij deze groep kan zijn naam doorgeven aan dhr. Vrijsen.
Tegelijkertijd willen we ook de verkeersveiligheid in de schoolbuurt verhogen. Daarom slaan de mensen van het secretariaat en de directie de handen in elkaar: dagelijks zal er toezicht zijn op verschillende plaatsen op straat en op het voetpad wanneer de leerlingen de school verlaten. We willen hiermee de leerlingen aansporen tot een veilige en defensieve houding in het verkeer. Alvast enkele eenvoudige tips:

  • Zoek de veiligste weg van school naar huis (en omgekeerd).
  • Zorg ervoor dat je (brom)fiets technisch perfect in orde is en voldoet aan de wettelijke voorschriften.
  • Wees goed zichtbaar in het verkeer. Fluohesjes en fluokledij kunnen helpen!
  • Draag een helm op de fiets of de motorfiets.
  • Rij nooit op het voetpad, en ook niet op de speelplaats.
  • Gedraag je defensief in het verkeer en probeer gevaarlijke situaties te voorkomen.
  • Fiets maximum met z’n tweeën naast elkaar.
  • Hou je uiteraard te allen tijde aan het verkeersreglement! Dit geldt ook voor voetgangers!

TERUGBLIK OP HET 9.1.1.-SPEL

Reactie van een leerkracht:

Wat deed het deugd om na een lange vakantie weer te zien dat op onze school weinig veranderd was. Bewuste jonge mensen die verantwoordelijkheid dragen voor elkaar. Hoedje af voor onze zesdejaars die de nieuwe leerlingen van het eerste jaar verwelkomd hebben met een fantastisch spel! De eerstejaars waren laaiend enthousiast, de zesdejaars schitterden in hun rol en de leerkrachten keken toe en zagen dat het goed was. (Dhr. Van Grembergen)

Reactie van een leerling:

De eerste schooldag was voor iedereen heel spannend. Nieuwe school, nieuwe leerkrachten, nieuwe klasgenoten. Echt alles was helemaal veranderd! Gelukkig werden al die zenuwtoestanden een beetje verzacht door een superleuk 9.1.1-spel in de namiddag!
Alle eerstejaars werden in groepjes verdeeld en iedereen werd naar het auditorium gebracht. Daar kregen we een filmpje te zien en werd er nog een en ander uitgelegd. Uiteindelijk kon het spel beginnen. We volgden onze kaart en kwamen zo aan originele opdrachten om tips te winnen: droedels oplossen, als Tarzan aan een touw slingeren en nog veel meer! Op het einde van de dag werden we nog eens naar het auditorium gebracht om het slot van het filmpje te bekijken. De oplossing? Mevr. Thielemans werd vermoord door mevr. Appeltans. Met een... krijtje! Rare moord, maar wel een onvergetelijke dag... (Hannah De Windt)

Het filmpje waarvan sprake is ook te bekijken via de website van de school. Of klik hier voor het begin en hier voor de ontknoping.

LEERLINGEN AANTAL 2011-2012

Op onze school zitten op dit ogenblik 713 leerlingen (349 jongens en 364 meisjes). In onderstaande tabel enkele cijfers per jaar.

jaar
jongens
meisjes
totaal
1
75
77
152
2
67
70
137
3
74
59
133
4
50
72
122
5
36
48
84
6
47
38
85