U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

 

EDITIE 2 – NEGENTIENDE JAARGANG – 16 SEPTEMBER 2013

VAN DE REDACTIE

Met een zenuwachtig gevoel opstaan en je klaarmaken voor school; met kriebels in de buik op de fiets, de bus of in de auto stappen en dan… met nòg meer kriebels voor de schoolpoort staan.

Nieuwe zesdejaars die de nog nieuwere eerstejaars opwachten met een spandoek WELKOM EERSTEJAARS. Schoudersklopjes op de speelplaats, vrienden die elkaar in de armen vliegen en in geuren en kleuren vertellen over hun vakantie. Over vakantieliefjes, stomme of juist supercoole kampen, leuke party’s, zalig niksdoen of juist veel te veel doen, leuke uitstapjes…

En dan heb je ook nog de nieuwtjes: in het begin nog wat onwennig op de speelplaats, maar algauw omringd door nieuwe vrienden.

Zoals iedereen het wel gemerkt heeft: het schooljaar is razendsnel en supergoed van start gegaan!

Up To Date

 

 

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Hoera! Bij dhr. Van Den Cruijce is het feest, want de ooievaar is geweest. Hij bracht een meisje, een vriendinnetje voor kleine Isolde. Haar naam is Jasmijn. Gefeliciteerd!

Wij gedenken de grootvader van Nicolas Reichert (2 LA) en de grootvader van Lara van Der Zwalmen (3 EcB).

De kapel is tijdens de middagpauze geregeld vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

DE BEVOLKINGSCIJFERS OP RUUSBROEC

Ons college telt op dit ogenblik 742 leerlingen: 163 in het eerste jaar, 139 in het tweede, 123 in het derde, 117 in het vierde, 100 in het vijfde jaar en 100 laatstejaars. Ruusbroec telt 378 meisjes, 364 jongens. 94 personeelsleden (directie, leerkrachten, administratief personeel, onderhoudspersoneel) vervolledigen het bevolkingsplaatje.

UP TO DATE

Up To Date zijn drie vijfdejaars, Silke Claeys (5 LaMT), Louise De Meese (5 LaMT) en Sophia Antoniou (5 GrWi), die graag schrijven. Hun pareltjes zullen dit schooljaar af en toe in Beurtelings Parkeren verschijnen. Ze hebben zich in deze tweede editie al wat kunnen uitleven. Dat vraagt zeker om meer.

JKK

JKK, Jongeren Keren het Klimaat, organiseert deze week een fietsweek. De bedoeling is zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten ertoe aan te zetten met de fiets of met het openbaar vervoer naar school te komen. Ter gelegenheid van die fietsweek organiseert JKK op dinsdag 17 september iets extra's Al wie naar school komt op de fiets mag die gratis laten graveren! Zo kan de politie jouw fiets terugbezorgen als hij gestolen wordt. Het enige wat je hoeft te doen is je identiteitskaartnummer noteren op de hanger die vrijdag aan je fiets hing of die je vrijdag of maandag aan de schoolpoort van een van onze leden gekregen hebt. Dinsdag moet je zeker je identiteitskaart bij je hebben ter controle. Wij hopen jullie allemaal deze week op de fiets of met het openbaar vervoer te zien toekomen op school!

JKK

WELKOM EERSTEJAARS – 911-SPEL

In de gangen zie je heel wat nieuwe gezichtjes; héél veel eerstejaars. De eerste dag al leerden ze elkaar en de school meteen beter kennen met een spel dat de zesdejaars voor hen in elkaar hadden gestoken.

Het 911-spel was een gróót succes, zowel voor de zesdejaars als voor de eerstejaars. Tot grote schrik van de leerlingen werd op het einde van het spel dhr. De Man als moordenaar ontmaskerd!

UTD

Een reactie uit het eerste en het zesde jaar geven we u graag prijs.

De eerste schooldag was heel spannend. Vroeger waren we de oudsten en nu zijn we weer de kleinsten! Als eerste gingen we naar de sportzaal en kregen we te horen in welke klas we zaten maar eerst nog een verwelkomingsspeech van mevr. Thielemans, en kregen we nog een mooi verhaal van de eerstegraadcoördinator te horen. Onze klassenleerkracht is mevr. Termote. De eerste schooldag was heel tof want de enige les die we hadden was P.O. en daarna kwam het langverwachte 911-spel. Onze directeur werd vermoord en we moesten uitzoeken wie dat gedaan heeft, waarmee en waar. Uiteindelijk bleek dhr. De Man het te hebben gedaan met een schaar op het secretariaat. Ik vond het een hele fijne dag!

Charlotte Buelens (1 LC)

Nieuwe start, nieuw begin. Voor de zesdejaars was 2 september hun laatste eerste schooldag op Jan-van-Ruusbroec. We vonden het superleuk om de eerstejaars te onthalen en hun de verwelkoming te geven die we zes jaar geleden ook gekregen hebben.

Laura De Keyser en Jill Roos (6 LaWe)

FIETSVEILIGHEID ROND DE SCHOOL!

Al tien jaar vragen wij, de leerlingen, de directie, de leerkrachten en de ouders van het Jan-van-Ruusbroeckollege een fietspad op de Mutsaardlaan in Laken (wijk De Wand). De oplossing is eenvoudig. Trek het verhoogde aanliggende fietspad op de Strombeeklinde (gemeente Grimbergen) door tot aan de Dikke Linde in Laken.
De leerlingen van het Jan-van-Ruusbroeckollege nodigen - met de steun van de directie - pers en politici uit om op dinsdag 17 september 2013 om 8 uur ’s morgens de situatie ter plaatse te komen bekijken. De leerlingen nemen het heft in eigen handen en zullen een rode loper uitrollen daar waar het fietspad verder zou moeten lopen. Afspraak op de rotonde van de Strombeeklinde-Romeinse Steenweg-Mutsaardlaan.
We nodigden de ministers Grouwels, Van Hengel en Delille van de Brusselse Regering uit, alsook minister Smet van de Vlaamse Regering, de schepenen Ampe en Persoons van de stad Brussel en de Nederlandstalige leden van de commissie infrastructuur van het Brussels Parlement.
Veilig naar school kunnen fietsen is voor ons een prioriteit. We stappen dit schooljaar ook in het Europese STARS-project (Sustainable Travel Accredition and Recognition for Schools) van Mobiel 21 vzw, met de steun van Mobiel Brussel. Dit is een peer-to-peer engagementsproject om het fietsen naar school te bevorderen. In 15 scholen zullen groepjes van fietsambassadeurs fietscampagnes ontwikkelen en uitvoeren voor hun medeleerlingen. Fietscampagnes door leerlingen voor leerlingen dus! De fietsambassadeurs van het Jan-van-Ruusbroeckollege staan klaar om de politici en de pers te woord te staan.

VOICE

Na twee mooie vakantiemaanden is het nieuwe schooljaar nu definitief begonnen. Ook bij Voice zijn we er meteen ingevlogen. Op maandag 2 september verlengden we de vakantie voor een kwartier met muziek op de speelplaats. Een week later volgde met de week van de sportclub de eerste echte actie van Voice. Op woensdag kon iedereen naar school komen in zijn sportoutfit. We begonnen de dag met sportieve ochtendgym. We zijn heel blij dat zoveel leerlingen hebben meegedaan aan deze actie! U kunt alle foto’s bekijken op de schoolsite. We hopen dat we ook voor onze volgende acties op uw enthousiasme kunnen rekenen!