U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 4 – ZESTIENDE JAARGANG – 18 OKTOBER 2010

VAN DE REDACTIE

Wat rijmt er op herfst ? Geen mens die het weet. Misschien een tikkeltje heimwee - nu reeds - naar die eerste blije momenten van de voorbije schoolweken, zo vol enthousiasme en initiatieven om trots op te zijn? Het is toch hartverwarmend te zien dat zo vele mensen hier zich inspannen om van hun school een warme plek te maken. Iedere Beurtelings Parkeren getuigt daarvan.
Daarnaast is dit seizoen ook zwanger van melancholie. Gemengde gevoelens van vreugde en verdriet na het eerste rapport. Besef van de komst der eerste donkere dagen, die ons voeren naar Allerzielen en ons dwingen stil te staan bij de vergankelijkheid: van de natuur der vallende bladeren, van onze naasten, die ons zo dierbaar zijn, van onze plannen en voornemens. Kortom, we gaan de uitgelezen tijd tegemoet om bij de dingen te verwijlen en even de stilte in te gaan. En daarom is het binnenkort vakantie. Nu nog even doorzetten.

LIEF EN LEED

Wij gedenken de vader van Zoé Skotnicki (2 LA) en de grootmoeder van Laurent De Decker (4 EcB).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten. We signaleren ook de website www.missingyou.be over rouwverwerking door jongeren.

OUDERCOMITE OKTOBER

Op 14 oktober vergaderde het oudercomité voor het eerst dit schooljaar. Het werd een ware overrompeling, want niet minder dan 40 ouders kwamen opdagen!
Eerst gaf de heer A. Tack (CLB) een zeer overzichtelijke en gesmaakte toelichting bij de nieuwe BAMA-structuur in het hoger onderwijs en het leerkrediet.
Veel wijzer begonnen de ouders een klein uurtje later aan hun eigenlijke vergadering met een herinnering aan de doelstellingen van het comité, met veel nieuws van de school door directeur en adjunct-directeur en met een rondvraag bij de ouders (o.a. over boekentassen en kluisjes, over hesjes en fietsveiligheid, over inschrijvingsstop en skistages, en dies meer).

FATA MORGANA

Op 7 oktober werden de sterren van Fata Morgana bekendgemaakt. Tijdens de middagpauze zaten alle leerlingen en leerkrachten samen op de speelplaats te picknicken. In elke klas kwamen leerlingen met heel wat dessertjes op de proppen, zodat iedereen kon genieten van een heerlijk dessertenbuffet. Een speciaal woordje van dank aan alle leerlingen die voor wat lekkers gezorgd hebben. Heel wat leerlingen hebben zich aangesloten bij een werkgroep om een van de uitdagingen aan te gaan. Hartelijk dank aan alle leerkrachten en leerlingen die de uitdaging willen aangaan om van onze school een echt vijfsterrencollege te maken. Benieuwd naar de uitdagingen? Surf dan snel naar de schoolsite, een klik op de ster brengt jullie op de startpagina van Fata Morgana.

ZUID-AMERIKA

Ze zijn er! Zestien Latijns-Amerikaanse jongens en meisjes zijn in België aangekomen. Zo kon het tweede deel van het uitwisselingsproject tussen hun jezuïetencolleges en de twee Brusselse colleges, Sint-Jan Berchmans en Jan-van-Ruusbroec, van start gaan.
De acht jongeren die bij gastgezinnen uit onze school verblijven, zijn warm onthaald in de klassen met wie ze de lessen bijwonen. Toegegeven, het Nederlands blijkt niet evident, maar onze leerlingen en leerkrachten doen erg hun best om hen bij de lessen te betrekken. Iedereen kan zijn Engelse spreekvaardigheid gedurende acht weken extra oefenen! Naast deze kennismaking met onze school, zullen onze bezoekers ook uitstappen maken naar de belangrijkste Belgische trekpleisters, zoals Gent, Antwerpen, Brugge en Flanders Fields. Bovendien krijgen ze ook de gelegenheid om Parijs te ontdekken.
Heel erg bedankt aan iedereen die zijn best doet om Jade en Henrique (Brazilië), Astrid (Panama), Mary en Ana (Colombië), Agustín (Chili), Lily (Bolivië) en Cuauhtemoc (Mexico) een onvergetelijk verblijf te bezorgen!

COUSCOUSKRETEN

Onze Couscoussoirée op 2 oktober, waar u ongetwijfeld van gehoord had, was een gigantisch succes! Dit succes hadden we nooit kunnen verwezenlijken zonder de vele helpende handen, de voortreffelijke dansers van Sidharta en jullie massale aanwezigheid. Daarom een dikke merci aan iedereen of om in de Marokkaanse sfeer te blijven: !! Door deze goede start beginnen wij vol goede moed aan onze volgende projecten ten voordele van SOS-kinderdorpen en, natuurlijk, aan de voorbereiding van onze Marokkoreis. Hoeveel geld we precies ingezameld hebben, weten we momenteel nog niet. We houden jullie op de hoogte! (De leerlingen van 5 en 6 HW)

VLOTTE PENNEN

Sedert vele jaren nemen leerlingen uit 6 Klassiek en 6 LaMT deel aan Vlotte Pennen, dat georganiseerd wordt door het CC Strombeek-Bever en Westrand Dilbeek. In de loop van het toneel- seizoen gaan ze samen een aantal voorstellingen bekijken, krijgen ze wat meer achtergrondinformatie over die voorstellingen en kunnen ze meestal ook een gesprek voeren met acteurs of regisseur. Kortom, een uitgelezen gelegenheid om de voor- en de achterkant van theater te leren kennen. Mooi meegenomen is dat ze een vrijkaart krijgen voor drie voorstellingen. Maar daar staat ook wel iets tegenover. Ze moeten iedere keer een recensie schrijven volgens de regels van de kunst en een paar inleidende sessies volgen voor de voorstelling. Vrijdag 8 oktober zagen de vijftien deelnemers (van JVR, Sint-Donatus Merchtem en Regina Caeli Dilbeek) hun eerste stuk (De wederopbouw van het Westen, door Cie De Koe) en de dag daarop waren zij om 09.00u. paraat in het CC voor een sessie van vier uur, waarin ze wegwijs werden gemaakt in de do’ s-and-don’ts van de ware recensent. Binnenkort kun je hun recensies lezen op www.vlottepennen.be.

AFSCHEIDSGESCHENK VOOR DE HEER P. YPERMAN

Eind vorig jaar namen de school en de raad van beheer afscheid van de heer Paul Yperman, voorzitter van Cebeco (Centraal Bestuur van de Colleges) en vast lid van de Raad van Beheer. Hij gaat vanaf nu voltijds werken bij minister Smet op het kabinet van Onderwijs. Hij wordt opgevolgd door de heer P. Knapen.
De heer Yperman verkoos geen persoonlijk afscheidsgeschenk, maar liever een schenking aan een project in Congo dat hem na een bezoek aldaar bijzonder na aan het hart ligt. De bedoeling van het project is de afdeling pediatrie van het hospitaal in Kasongo-Lunga in het zuidwesten van Congo opnieuw op te bouwen (ramen en deuren plaatsen, een nieuw dak installeren, enz.) en via één zonnepaneel te voorzien van de broodnodige elektriciteit.

W8 FF VOOR JE OVERSTEEKT

Deze herfst voert het Hoofdstedelijk Gewest in samenwerking met het BIVV een verkeersveiligheidscampagne voor jongeren van 12 tot 16 jaar.
Een van de hoofddoelstellingen is veilig oversteken. Dat dat ook aan de Forumlaan aan te raden is, bewees een ernstig incident twee schooljaren geleden nog. Sedertdien werden de voetgangerslichten aan de Forumlaan op ons verzoek in drie fases opgedeeld, waardoor voetgangers en fietsers veiliger het kruispunt op kunnen, vermits nu uit minder richtingen tegelijk voertuigen komen.
De politie is van plan ook aan onze verkeerslichten erop toe te kijken dat jongeren correct oversteken. Kijk dus uit je doppen aan het kruispunt van de Forum- en Mutsaardlaan, … in de eerste plaats voor je eigen veiligheid!

TWEEDE WIJNVERKOOP

De contouren van het auditorium waren afgetekend tot de luifel boven de hoofdinkom op maandag 4 oktober naar beneden geplooid hing. De bouwkundige ingenieurs bogen zich over het probleem en beloven niet te veel vertraging voor de herstelling. Ondertussen wordt ook nagedacht over een frisse aankleding van de binnenkant. Voor dit alles proberen we centen in het laatje te krijgen!
Om er voor iedereen een win-winsituatie van te maken organiseren we onze tweede wijnverkoop. Deze week ontvangt u via mail een bestelformulier en tijdens het oudercontact van dinsdag 9 en vrijdag 12 november organiseert het secretariaat in de bar een gelegenheidsproeverij. De directie bedankt alle kopers alvast bij voorbaat voor de steun!

ACTIE

Vrijdag 15 oktober beleefden we een schitterende dag. De hele school zette de schouders onder het motto Jongeren keren het klimaat. Het dagthema was Eet lokaal, denk globaal. De vegetarische broodjes kenden een enorm succes, en dat er op de speelplaats met volle teugen genoten werd van de muziekband met een zelf gemaakte tekst zal iedereen zich nog lang herinneren. Na een zeer gewaardeerd bisnummer volgde een warm en welgemeend applaus. Op naar de volgende actiedagen en een duurzamere school. Je hoort er nog van.

<%>