U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 2 – ZESTIENDE JAARGANG – 20 SEPTEMBER 2010

VAN DE REDACTIE

Het schooljaar trekt zich weer op gang. Na bijna drie weken zit iedereen in de juiste klas, is er een definitief uurrooster, worden de eerste grote toetsen afgelegd en verbeterd, zijn de leerlingenraad en de middagsportactiviteiten van start gegaan, maakten leerkrachten en ouders van het tweede jaar met elkaar kennis en borrelen de vele plannen om er een speciaal schooljaar van te maken.

Zeer binnenkort gaan ook de extra activiteiten van start. Deze week nemen de sportievelingen onder ons al deel aan het Ignatius sporttornooi in Aalst op woensdagmiddag, vertrekken tweehonderd pelikanen uit het eerste en het zesde jaar donderdag op kennismakingsweekend naar Lichtaart en hopen alle anderen op een zonovergoten sportdag vrijdag!

Het schooljaar belooft opnieuw een mooie aanbod aan activiteiten op te leveren waaronder een aantal nieuwigheden. Daarover leest iedereen meer in deze en volgende edities.

Paul De Dijn, directeur

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

We herdenken het overlijden van de grootvader van Yasmin Van Linthoudt (2 MA), van de schoonvader van dhr. D. Vandoren (leerkracht Nederlands & Engels) en van de schoonvader van de heer C. Van Campenhout (voorzitter Raad van Beheer).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

LEERLINGENAANTALLEN

Na een paar wijzigingen de eerste lesweek beschikken we nu over de definitieve leerlingenaantallen. Ruusbroec telt dit jaar 710 leerlingen, bijna perfect verdeeld tussen jongens en meisjes, al zijn er wat schommelingen per jaar. Hier de detailcijfers:

 
jongens
meisjes
totaal
eerste jaar
75
78
153
tweede jaar
84
65
149
derde jaar
57
77
134
vierde jaar
47
55
102
vijfde jaar
50
37
87
zesde jaar
43
42
85
totaal
356
354
710

STUDIETOELAGEN

Ook ouders van leerlingen in het secundair onderwijs kunnen voor hun kind(eren) een studietoelage aanvragen. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden qua leeftijd, nationaliteit en gezinsinkomen. Voor een gezin met twee personen ten laste ligt de inkomensgrens bijvoorbeeld op 29.066,71 euro.
Geïnteresseerden kunnen een folder bekomen bij dhr. Haeck (directiesecretaris) of een aanvraag online indienen op www.studietoelagen.be.

TREK JE PLAN

Helpen ‘ze’ de wereld om zeep?
Doen wij het zelf beter?

Dat is het uitgangspunt van het online spel van Plan Youth Board dat een aantal van onze leerlingen momenteel sterk boeit. Thuis of in lokaal 306 kan je op www.trekjeplan.be zelf een virtuele poging wagen om de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties in daden om te zetten. Code: JVR2015.
Minder virtueel is de inleefreis naar Benin die je met JIM en andere jongeren hiermee kan winnen!

COUSCOUSSOIREE: HW NEEMT JE MEE

Op 25 februari 2011 vertrekken 5 HW en 6 HW op inleefreis naar Marokko. Hopelijk hebben jullie intussen onze brief in de rode enveloppe al ontdekt. Hierin kan je lezen dat we een heuse Couscoussoirée met dansvoorstelling organiseren op zaterdag 2 oktober 2010. Voor wie nog wil nagenieten, houden we na de voorstelling een echt Couscouscafé open met koekjes, thee en andere drank.

 

De opbrengst van de dansvoorstelling gaat integraal naar het SOS Kinderdorp in Imzouren (Marokko). De opbrengst van het eten zal dienen om de kosten van onze reis te drukken. Aangezien dit project ons nauw aan het hart ligt, hopen wij op jullie massale opkomst!!! Wie helaas niet aanwezig kan zijn, maar toch het SOS Kinderdorp wil ondersteunen, kan via de leerlingen steunkaarten van €5 kopen.
De leerlingen van 5 HW en 6 HW danken jullie!

MOORD OP RUUSBROEC !

Op woensdagmorgen had hij ons nog welkom geheten. De dag erna omstreeks 11 uur werd hij vermoord… Geen goede schoolstart voor onze directeur dus! Gelukkig was de moord door zeer getalenteerde zesdejaars op video vastgelegd. Een bloederig tafereel, dat wel, maar voldoende informatief om alle eerstejaars op zoek te sturen door de school om de stoutmoedige dader te ontmaskeren. Er kwam heel wat puzzelwerk aan te pas, maar uiteindelijk werd de moordenaar gevat: het bleek te gaan om de lerares techniek die als moordwapen een meetkundedriehoek gebruikte !!!
Even dachten we dat we bij de neus genomen waren toen we de directeur kort daarna weer zagen rondlopen. Het bleek echter te gaan om zijn tweelingbroer die de directieopdracht onmiddellijk had overgenomen!
De eerstejaars bedanken alle zesdejaars (en in het bijzonder het organisatieteam dat het filmpje opnam) om hen te helpen dit mysterie op te lossen en elkaar intussen wat beter te leren kennen.

EUROPAPROJECT: CULTURAL HERITAGE

Ook dit jaar zetten de heren Wastiels en Das hun schouders onder het ‘Europaproject’. Dit jaar hopen ze met 3 LA te werken aan een schoolvoorstelling en het samenstellen van een DVD rond het thema Mum, dad, grandma and grandpa tell us who we are.
Zin om gastgezin te zijn ? De begeleiders van het Epos-Vlaanderen Comenius-project (Europa-project) zijn op zoek naar een paar gezinnen die bereid zijn om zich te ontfermen over een Europese student van donderdag 7 tot zaterdag 9 oktober 2010. Deze jongens en meisjes zijn tussen 14 en 16 jaar oud en daarom richten wij ons in de eerste plaats naar de ouders van leerlingen uit de tweede graad. Onze gasten uit Duitsland, Frankrijk en Nederland zullen hier twee dagen samenwerken met een delegatie uit ons college.
Bent u een mogelijke kandidaat, mail dan uw gegevens door naar co2@ruusbroec.be. Het Comenius-team brengt u later op de hoogte van het verloop.

R.O.S.

Dit trimester kunnen 40 leerlingen uit het zesde jaar opnieuw profiteren van het aanbod van Rijbewijs op school om gratis theorielessen autorijden te volgen op de school zelf. De heer Stevens, oud-leraar, is bereid om die lessen aan twee groepen in telkens acht lesuren te geven. Aansluitend komt het examencentrum van Schaarbeek het theoretisch examen (op school !!!) afnemen.

SPORTDAG

Terwijl de eerstejaars (en een aantal monitoren uit het zesde jaar) Lichtaart onveilig maken, gaan de andere leerlingen vrijdag 24 september op sportdag. Een summier overzicht van de activiteiten:

  • Het tweede jaar krijgt mountainbike, een hindernissenparcours, en teambuilding aangeboden in Berlare.
  • Het derde jaar doet aan bodyjam, bowlen, spinning of fitness in Jette.
  • Het vierde jaar heeft de keuze tussen acht sporten in Brussegem (Velocity).
  • Op het programma van het vijfde jaar staan fitness, spinning en golfinitiatie in Wolvertem en Buggenhout.
  • De rest van het zesde jaar kan o.a. kayakken in Mechelen (De Nekker).

Een brief met meer details en praktische afspraken werd per mail aan alle ouders verstuurd.

DIT SCHOOLJAAR KOMEN DE STERREN NAAR RUUSBROEC

Vorige week hebben alle klassen vanaf het tweede jaar, de leerkrachten en de leerlingenraad een bezoekje gehad van het F. Morgana-team. Ze deelden zowaar sterren uit en verzamelden ideeën om van onze school een betere plek te maken voor iedereen. Wie heeft daar nu geen idee voor? Voor de leerlingen van het eerste jaar is september al een erg drukke maand, zij krijgen in de loop van oktober de nodige uitleg in verband met dit project.
De ideeën zijn binnen, de brainstormsessies om van de ideeën heuse opdrachten te maken volop bezig. Het F. Morgana-team zal immers vijf concrete uitdagingen presenteren die doorheen het schooljaar door de hele school volbracht moeten worden. Slagen we in alle uitdagingen, maken we van JvR een 5-sterrenschool en – belangrijker – kunnen we in mei vieren dat we er allen een fantastisch schooljaar hebben opzitten.
Benieuwd welke opdrachten de eerste, tweede en derde graad, de leerlingenraad en de leerkrachten aan JvR zullen creëren? Hou dan goed de JvR-website in de gaten voor de datum van ons grote beginmoment. Kriebelt het misschien om deel uit te maken van het F. Morgana-team, vervoeg dan het team van dhr. Van Grembergen en mevr. Lenvain!

Ga de uitdaging aan en maak van JvR een ster-schitterende school! U hoort nog van ons…

MEER FOTO 'S ?

Het secretariaat probeert op de schoolsite foto’s van allerlei activiteiten te verzamelen. Het fotoboek bevindt zich onder de rubriek thuis bij foto’s. Volgende link leidt je er ook naar toe : www.ruusbroec.be/fotos/index.php.

 

Deze foto werd genomen tijdens het 911-spel op 2 september georganiseerd door het zesde jaar voor de eerstejaars. Hier zie je ook de nieuwe zitbank op de speelplaats, een geschenk van het oudercomité aan de leerlingen en de school.

<%>