U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 14 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 29 JUNI 2012

VAN DE REDACTIE

Mathematisch geldt voor iedereen hetzelfde: we zijn een (school-)jaar ouder geworden. Elke jongere heeft daarbij een individueel groeiproces meegemaakt, gestuurd door zijn opvoeding thuis en gedirigeerd door leerinhouden op school. Maar ook op school werken we aan opvoeding en ook thuis vindt het studeren ondersteuning. Op veel fronten wordt het verhaal van elke jongere verrijkt. De keuzes zijn aan hem/haar, met respect voor ieders werk. Het is mooi om los van de punten gelukkige mensen te zien bij de rapportuitreiking en dankbaar te zijn voor het geleverde werk. We wensen iedereen een deugddoende vakantie, die voor onze zesdejaars extra lang mag duren.

Alle andere leerlingen zien we graag terug op maandag 3 september met een rugzak vol vakantieverhalen!

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de grootmoeder van Fabian Penson (4 LB1), van Kumiko Steppé (4 EcA2) en Louise Van Molle (4 EcA2) en van Sophie (2LB) en Jehanne (5 WeWi6) Dupont.

HET GA JULLIE GOED !

Niet alleen onze zesdejaars nemen afscheid van hun vertrouwde college, ook mevr. Van de Winkel (leerkracht economie en SEI) heeft haar laatste examenperiode beëindigd. We wensen haar een mooie toekomst nu ze met pensioen gaat! Dhr. Ceuppens (leerkracht WW) heeft beslist om fulltime de zorg voor zijn ouders op zich te nemen. We wensen ook hem een mooie tijd!
Dhr. Vrijsen kiest vanaf 3 september volop opnieuw voor de job van leerkracht biologie en L.O. Veel succes gewenst! Door de aanstelling van de adjunct, mevr. François, is het directieteam voor de volgende schooljaren compleet. De enthousiaste start die ze nu reeds achter de schermen neemt, is veelbelovend! Het directieteam zal samen met de graadcoördinatoren de kwaliteiten van dit college bestendigen en nieuwe uitdagingen aangaan.

PENNENGELUID 2011-2012

Met een boot tot bij de maan... lekker traag ... zo kom je het snelst bij je diepste zijn.
Hoe verder je vaart, hoe langer je roeispanen worden. Als je droomt of fantaseert, worden je mogelijkheden oneindig.

Zoutig verdriet

droevig
een zee
van krokodillen
druppels

gevuld
met haat,
woede
en verdriet

ik ga weg
alleen
de zee
blauwe
zoute stilte

Yentl Bekaert -  1 LC – 1ste prijs

Reclame

languit in de zetel
Kleenex bij de hand

de oorlog had hen uit elkaar gedreven

hij vocht voor het vaderland
zij zat thuis, moederziel alleen
wachten had geen zin meer
zijn ziel was reeds verloren
elkaar zouden ze nooit meer zien

Dash wast witter dan wit
mijn ontroering is weggespoeld

Sien Van Hee-  4 LA - 1ste prijs

Hartelijk dank aan dhr. Vercammen (oud-leerkracht) om ons weerom een geldbedrag te overhandigen, zodat we de dichters met een boek als prijs kunnen motiveren!

WORD ZITTEND (INNERLIJK) RIJK MET ZEN

Sedert oktober komt er iedere maandagavond van 19.30u. tot 21.00u. een zengroepje (onder de leiding van dhr. Ooms, ex-leraar) mediteren op het college. De deelnemers zijn enthousiast en waarderen vooral de stilte en de rust, die hen meer vertrouwd maken met wat er in hun diepste binnenste, hun ware zelf, omgaat.  Kalmte en evenwicht staan centraal tijdens de wekelijkse overweging en toelichting bij een of ander zenthema.
Mediteren veronderstelt ook solidariteit met wie het minder goed hebben. Het voorbije jaar heeft het groepje 239 euro bij elkaar gezeten, die ten goede zullen komen aan een van de sociale projecten van de school. Een bescheiden bijdrage, die illustreert dat tijdens de meditatie de gedachte aan de medemens nooit ver weg is.

Maandag 28 augustus gaat de groep weer van start. Iedereen is bij deze van harte uitgenodigd. 

Ga ook eens naar de website http://www.oomserik.com/zenwebsite

EEN BERICHT VAN MEVR. D’HERDT VANUIT OOSTENRIJK

Op 1 februari vertrok ik als Grundtvig Assistent naar Oostenrijk. Via EPOS Vlaanderen kreeg ik de gelegenheid om een semester in de Volkshochschule Innsbruck te werken. Ik geef hier les aan volwassenen (Duits voor migranten, Nederlands als vreemde taal) en werk op het hoofdkantoor mee aan allerlei interessante projecten. Ik spreek intussen een aardig mondje Tirools en kan me creatief uitleven bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Zo mocht ik onder andere het programmaboekje en de website kritisch onder de loep nemen en adviezen uitwerken.
Innsbruck is een heerlijke stad. Een rijke geschiedenis en cultuur, een prachtige omgeving van bergen en bossen, alles binnen handbereik. De voorbije weekends waren snel gevuld met ski’s en sneeuw, voor de komende weken staan de wandelschoenen klaar! Uiteraard mogen ook ontdekkingstochten in München, Salzburg en Verona niet ontbreken. Al deze steden liggen op slechts enkele uurtjes rijden van Innsbruck en zijn dus ideale weekendbestemmingen.
Het Tiroolse eten is lekker en afwisselend, veel meer dan Schnitzel en Apfelstrudel. Chocolade komt uit Zwitserland en toegegeven: die is ook niet slecht. Het enige wat ik een beetje mis, is een stukje verse vis, zo af en toe…
Hoffelijkheid zit de mensen in het bloed: vriendelijk groeten of een praatje maken in de lift, zelfs al ken je elkaar niet. Ook het gebruik van titels past daarin (al was dat toch even wennen!). Zowat iedereen die hoger onderwijs volgde, draagt een titel. Van doctor over magister tot ingenieur en gediplomeerd vertaler. Ik kreeg het zwart op wit van de Oostenrijkse administratie: ik mag mezelf in Oostenrijk Frau Magister D’Herdt noemen.
Dit project is een fantastische ervaring en ik geniet er met volle teugen van. Ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb. En ik ben ervan overtuigd dat ik als een rijker persoon en leerkracht zal terugkeren.

Ganz liebe Grüβe
Mevr. D’Herdt

NIEUW DIRECTIETEAM

Het directieteam voor de graffitiwand bij tramhalte De Wand.

Van links naar rechts:

Dhr D. Wastiels (graadcoördinator tweede graad), mevr. V. Thielemans (directeur), mevr. K. Vanoverbeke (graadcoördinator derde graad), mevr. L. Appeltans (graadcoördinator eerste graad) en mevr. E. François (adjunct-directeur).

 

UIT DE OUDE DOOS : DE GROEP VAN LEUVEN

Vermits de eerste leerkrachten van Ruusbroec allemaal jonge mensen waren, kwamen die zich meestal vrij dicht bij de school vestigen.  Sommigen huurden zelfs enige tijd een appartement in de buurt (zoals dhr. Vancauwenbergh) of in een van de flatgebouwen aan de overzijde van de Forumlaan (zoals dhr. Verhack), tot ze in de omgeving een geschikte woning of bouwplek kochten.

Daarnaast woonden ook heel wat leerkrachten in het Leuvense. Dat had uiteraard te maken met het feit dat Ruusbroec door de band veel jonge afgestudeerden uit de K.U.Leuven  rekruteerde. Die deden vaak aan carpooling avant la lettre vanuit Leuven zelf, Bertem of Sterrebeek. Dat schiep uiteraard een hechte band, de groep van Leuven was op zeker ogenblik dan ook een begrip in de school.
De jongste jaren wisselt de Leuvense groep. Met de eigen auto komen of zelfs carpoolen is vanuit Leuven steeds minder haalbaar vanwege het verkeersinfarct op de route des professeurs en op de Brusselse Ring. Nochtans blijven we veel jonge leerkrachten uit Leuven aantrekken, die nu veeleer voor het openbaar vervoer kiezen. Ook samen sporen schept een band!

Anecdote:

De tweede directeur van het college, pater Marc De la Marche, woonde de meeste jaren van zijn Ruusbroec-carrière op de Leien in Leuven. Zoals al zijn leerlingen zich ongetwijfeld herinneren, fulmineerde hij als leerkracht godsdienst-Nederlands-geschiedenis-Latijn in het vijfde en het zesde jaar vaak tegen de ‘witte Porsche’ (voor hem hét symbool van arrivisme). Zelf reed hij uiteraard in een democratischer autootje, een witte R4. Met hem meerijden in het tijdperk voor het viaduct van Vilvoorde was een hels avontuur! Tegen een rotvaart en met het zijraampje opgeklapt om de sigarettenrook te laten wegwaaien, de E40 afstuiven, de place Misère rond en langs de files aan de Van Praetbrug laveren was het middel bij uitstek om klaarwakker op school te verschijnen. Eén voordeel was er wel aan: Marc De la Marche was een avondmens en vertrok zelden op tijd ’s morgens, maar als jonge meereizende leerkracht hoefde je je laattijdige aankomst nooit te verantwoorden …

PRIJSUITREIKING SPORTPRIJZEN SCHOOLJAAR 2011-2012

badminton

1ste jaar

enkel meisjes

Sarah Allaert

 

enkel jongens

Pierre Alexandre Magnus

 

dubbel meisjes

Laura Hanssens & Hannah Hommen

 

dubbel jongens

Alexander Van De Steen & Jason De Valck

 

dubbel gemengd

Charlotte Stas & Thomas Caira

2de jaar

enkel meisjes

Charlotte Schurmann

 

enkel jongens

Gertjan De Wilder

 

dubbel meisjes

Charlotte Schurmann & Vivian Dip

 

dubbel jongens

Amaury Sindayihebura & Gertjan De Wilder

 

dubbel gemengd

Anna Carels & Gertjan De Wilder

3de jaar

enkel meisjes

Emily Borremans

 

enkel jongens

Lander Iwens

 

dubbel meisjes

Hanne Debeurme & Marie De Muyt

 

dubbel jongens

Aquin Magnus & Lucas Desmet

 

dubbel gemengd

Sofie Vermeerbergen & Maxime Van Erps

4de jaar

enkel meisjes

Lise Cloet

 

enkel jongens

Cedric Picron

 

dubbel meisjes

Yana Billet & Lise Cloet

 

dubbel jongens

Arthur Robberechts & Karl Bladt

 

dubbel gemengd

Lise Cloet & Robin De Mulder

5de jaar

enkel meisjes

Catherine Behaeghe

 

enkel jongens

Thomas De Dycker

 

dubbel meisjes

Catherine Behaeghe & Nurya Doorenbos

 

dubbel jongens

Kristof Van der Eycken & Laurent De Decker

 

dubbel gemengd

Catherine Behaeghe & Lorenzo Dal’Bo

6de jaar

enkel meisjes

Robin Ollivier

 

enkel jongens

Wout De Leeuw

 

dubbel meisjes

Apolline De Knoop & Lauren Borremans

 

dubbel jongens

Wout De Leeuw & Simon Volcke

 

dubbel gemengd

Robin Ollivier & Christophe Lens

volleybal

1ste jaar

FC De Kampioenen

Charlotte Stas, Laura Verbruggen,  Thomas Caira & Ben De Coninck

2de jaar

De 5 vrienden & Margaux

Margaux Wirtz, Amaury Sindayihebura,Ivo Haentjes, Sean Vangoubergen & Tom De Backer

3de jaar

Jos

Arne Curias, Hanne De Beurme, Loïc Mignon & Charlotte De Smet

4de jaar

Het blok

Michiel Valcke, Laetitia Depoorter, Florian Verkest, Lionel Geernaert, Tom Antonissen & Robin De Mulder

5de jaar

Rick Roll

Alexander Van Calster, Korneel van Dooren, Kevin Zhang, Roxane Schneider, Florence Aelbers & Samuel Vermote

6de jaar

Team F.E.I.A.

Peggy Storme, Joachim Landtmeters, Arnaud Deley, Jasper Bostoen & Tom Herbots

powerplaysoccer

1ste  jaar

Team Tractor (1 LF)

Louis Willems, Alexander Van De Steen, Elias Am’Hamdi, Augustin Oosterlynck & Robin Boelens

2de jaar

De blauwe wafels (2 LC)

Chris Bogaert, Timo Koninckx, Gertjan De Wilder, Guillaume Montulet

3de jaar

De Michellekes (3 LA)

Antoine De Knoop, Alexandre  Lheureux & Thomas Behaeghe

4de jaar

The Good, The Bad and…(4 EcA2)

Robin De Mulder, Pierre Hulpiau, Lowie Vercraeye, Tom Antonissen

5de jaar

De Bevers (5 EcMT)

Jeroen Wouters, Alex Tison, Sam Verbeek & Max Robert

6de jaar

AJMKMJK (6 klassiek)

Thomas Van Binsbergen, Lukas Goossens, Masresha De Geyter & Simon Volcke

Een speciale vermelding  verdient de enige meisjesploeg: Solena Depoorter, Britt Anciaux, Lise Cloet, Sofie Dewilder en  Charlotte Potemans.

zaalvoetbal

1ste jaar: 1 LF
2de jaar: 2 LC
3de jaar: 3 LA
4de jaar: 4 EcA2 & 4 LA
5de jaar: 5 WeWi & EcWi
6de jaar: 6 LaMT & GrLa & MTWe

speciale prijzen voor sportieve topprestaties

Selectie Rode Duivels : Charlotte Tison
Beste snowboarder Wagrain (1ste jaar) : Alexander Vandensteen
Beste skiër Wagrain (1ste jaar) : Claire De Jaeger
Beste snowboarder Wagrain (2de jaar) : Sylvie De Jaeger
Beste skiër Wagrain (2de jaar) : Mathias Jespers
Beste snowboarder Wagrain (3de jaar) : Thibaut Guyot
Beste skiër Wagrain (3de jaar) : Adrien De Houwer
Skiër met grootste inzet en motivatie : Ruben Nijs
Beloftevolle skiër op internationaal niveau : Tom Verbeke
Topprestaties in het schermen :1. Alexandra Buess / 2. Steppe Kumiko
Topprestaties aerobic dans : 1. Julie Appelmans / 2. Olivia Appelmans / 3. Lefevre Megane
Topprestatie schooltriatlon : 1. Antoon Beres / 2. Cedric Goubert
Topprestaties atletiek indoor : Anton Potemans

verkiezing sportvrouw en sportman van JvR 2012

Silke De Beurme
Wout De Leeuw en Gust Scheerlinck

proficiat aan alle sportievelingen en aan onze sportleerkrachten voor de organisatie een heel schooljaar lang!