U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 8 – EENENTWINTIGSTE JAARGANG – 24 MAART 2016

VAN DE REDACTIE

… en droom, want dromen zijn de werkelijkheid van morgen
droom dus van rechten voor eenieder
van breed verspreide welvaart
van goed en zinvol werk
gezond van lijf en leefmilieu

droom ook van warme zorg
en altijd mogen leren
van knus gezellig thuis met zoveel lieve vrienden
van schoon in klank, in vorm en alle kleuren
voor nu en morgen, voor hier en ginder-ver-nabij

droom ook van mee te kunnen groeien,
als alles anders wordt
van veiligheid en vrede
van leiders die dichtbij staan,
en breed gedragen regels
en droom van dromen, van hopen en geloven

maar als je droomt, droom niet alleen
en droom niet in je bed

droom met je handen en je voeten,
met open oog, met hoofd en hart
en droom met velen samen,
want je doel bereik je nooit alleen
en weet: de zwakste is je beste gids.

We wensen iedereen een zalig Pasen. Geniet allen van een plezierige vakantie!

 

 

LIEF EN LEED

Met z'n drieën is het nóg leuker.

Mevr. Auweryckx (leerkracht Engels) is op 19 maart de trotse mama geworden van Kobe . Wij wensen haar en haar echtgenoot van harte proficiat!

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de grootvader van Mila (2 GrLA) en Jill (5MTWe) Koch, en van Timon (1 LC) en Katrijn (5 LaWi6) Debyser.

Solidariteit begint waar men zich laat raken door de mens achter de droog opgesomde feiten. Solidariteit begint waar de kracht als een vonk overslaat van de ene mens op de ander. (C. Desoete)

Ons hart is ook bij alle slachtoffers van de aanslagen van dinsdag 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel. We leven oprecht mee met de families van de getroffenen en wensen dat mensen hoopvol en verbonden blijven. Diezelfde samenhorigheid was voelbaar tijdens de minuut stilte op ons schoolterrein op 23 maart om 12.00u.

GOLVEN VAN EEN SCHOOLJAAR

Dit tweede trimester kende zijn grotere evenementen zoals de viering van de laatste 100-dagen, het bezoek van twee ministers tegelijk (mevr. Crevits en dhr. Gatz kwamen naar aanleiding van de lancering van het Archief voor onderwijs), het studiekeuzetraject voor de zesdejaars en de projectdagen. Over de projectdagen bent u reeds ruim geïnformeerd via het verslag van de leerlingen in de vorige editie van de Ruusbroecinfo. Ter aanvulling kan ik u nog melden dat er naar elk goed doel € 2115 is gegaan. De leerlingen van de eerste graad voelden zich duidelijk aangesproken om ten voordele van het kankeronderzoek en de vluchtelingen hun beste beentje voor te zetten en meer dan € 8000 te verzamelen. Knap!
Ook vele kleinere activiteiten hebben plaatsgevonden, zoals Rijbewijs Op School, de Leefsleutelouderavond, verschillende olympiades of wedstrijden en de samenkomst van twee vertegenwoordigers van elke leerlingenraad van de jezuïetencolleges. Stuk voor stuk boeiende ontmoetingen!

WELKOM OP ZATERDAG

Op zaterdag 23 april zetten we de schoolpoorten wagenwijd open voor de opendeurdag voor nieuwe leerlingen en het schoolfeest voor onze huidige leerlingen. Geconcentreerd op één dag gaan we voor een intens feest met alle Ruusbroecers en sympathisanten. 
Het is feest en daarom is er een gebedsviering in de kapel om 17.30u. Aansluitend genieten we van  het aperitiefconcert in de bar. 
Sportievelingen, jong en oud, worden door het team van de sportleerkrachten uitgedaagd met een Spartacusrun, vooral op de speelplaats.
We hopen dat de Ruusbroecers massaal ingaan op de uitnodiging van dhr. Van Cauwelaert en Van Den Cruijce om het podium op de speelplaats te benutten voor muziek allerhande. De jongste leerlingen knutselen graag mooie kaarshouders voor een gezellig kader. Trommel elkaar op om op de speelplaats voor een nieuwe muzikale beleving te gaan!
Omwille van de inkomsten leggen we ook een culinair accent. Keuze te over met een ontbijt, pannenkoeken de hele dag, een lekkere wrap op de middag en een streekbiertje wanneer het past. Je kan het allemaal komen ontdekken in het vernieuwde schoolrestaurant, waar het ene gerecht het andere zal overtreffen en je zelf je maaltijd kan samenstellen.
Nieuwe leerlingen kunnen komen kennismaken met ons schoolproject en met verschillende vakken en activiteiten. Voor het schooljaar 2016-2017 hebben we de nodige inschrijvingen bereikt, maar we kijken verder om vijfde- en vierdeklassers aan te spreken. Iedereen kan hen via mond-tot-mondreclame naar de Forumlaan loodsen. Ook voor de huidige leerlingen en hun ouders is een rondgang in de school zeker verrassend. De verschillende vakleerkrachten, begeleiders van reizen, creatieve MEPpers , … en de leden van VOICE geven graag een woordje uitleg.

VER GESPRONGEN

Enkele leerlingen uit de tweede en derde graad namen op 3 februari deel aan de Open Vlaamse Indoorkampioenschappen Atletiek in de Topsporthal te Gent. Voor JvR: Margot Kegels (3 LB), Sarah Allaert (5 LaWi6), Hanne Kegels  (5 LaWi6) en Kathrin Waes (4 LB2). Alle meisjes gaven het beste van zichzelf en Hanne Kegels, aangesloten bij Vilvoorde Atletiekclub, behaalde de tweede plaats in het verspringen!

BOUWORDE

Je bent tussen 15 en 17 jaar oud? Je houdt van avontuur, anders reizen en je maakt daarbij al eens graag je handen vuil? Dan is een vrijwilligersreis met Bouworde vzw iets voor jou! Hutjes bouwen uit klei in Frankrijk, kinderen animeren in Roemenië of bouwen aan een schooltje in Marokko? Dat kan allemaal! Trek er in 2016 dus een tweetal weken met leeftijdsgenoten op uit en maak een wereld van verschil!

Ontdek alle mogelijkheden op de website http://www.bouworde.be/nl/kampen/15-17-jaar of via de digitale folder https://issuu.com/karenbouworde/docs/folder_2016_definitief_online_vz.

Word je 18 jaar in 2016? Dan kan je ook bij de 18+ werking terecht via http://www.bouworde.be/nl/kampen/18-30-jaar.

Meer weten? info@bouworde.be - 016/25.91.44 - www.bouworde.be

EIGEN VER-BOUWORDE

De nodige attesten en vergunningen zijn in ons bezit en de planning is opgesteld om onmiddellijk na het paasweekend aan de verbouwing van het schoolgebouw te beginnen. Een goed geïsoleerd gebouw is dringend nodig. Uiteraard staan de zorg voor het milieu en zuinig energiegebruik voorop en dienen we als school ook het goede voorbeeld te geven. Wat het milieu betreft willen we transparant communiceren en verduidelijken dat het verwijderen van de betonplaten op het moment dat ze in een goede staat zijn voor ons ook een prioriteit is. De betonplaten uit de jaren ’60 zien eruit als koperen platen. Het gaat echter om een asbestsanering die we nu zonder risico’s kunnen uitvoeren. Voor het verwijderen van die platen hebben we ons ruim laten informeren en werkt de bouwfirma samen met een gespecialiseerde sloper. Wie hierover toch vragen zou hebben, kan terecht bij de interne preventieadviseur, dhr. van der Draaij. Ook dhr. Blancquaert (econoom) en de directeur staan ter beschikking van iedereen.
Voor elk onderdeel van de verbouwing geldt uiteraard de strikte afspraak dat de veiligheidsvoorschriften moeten nageleefd worden door leerlingen en volwassenen!
Tijdens de eerste week van de paasvakantie begint de afbraak in de lokalen 0.07-0.08-1.12-1.13-2.12-2.13. De opbouw start tijdens de tweede week van de paasvakantie zonder leerlingen op de speelplaats. De werf wordt goed afgesloten met werfhekken op de speelplaats en binnen het gebouw worden de lokalen afgeplakt. Vandaag (donderdag 24 maart) gebeurt de eerste werfinrichting.
Alleszins worden de mobiele units vanaf vrijdag 25 maart in gebruik genomen! Laat ons met zijn allen duimen voor een goed verloop van de verbouwing … gedurende enkele maanden. Fase 2 is gepland vanaf 8 juni en er zijn goede afspraken om veel werk te verzetten tijdens de zomer.

TONEEL Koningin van Katoren, 10-11-12 maart, CC Strombeek-Bever

Net op het moment dat de toneelcoaches de zesdejaars in de eindfase van de repetities begeleidden, kwam er goed nieuws voor Katoren-liefhebbers: de Nederlandse jeugdauteur Jan Terlouw (84) kondigt een derde boek in de succesvolle reeks aan. Het manuscript is al meer dan een jaar klaar, maar het is nog niet duidelijk of het boek in een jeugd- dan wel in een volwassenversie zal verschijnen. Het nieuwe boek heeft als werktitel Het Hebzuchtgas en gaat over rijke directeuren in het fictieve land Katoren. Die zijn vergiftigd door het hebzuchtgas en zijn maar in één ding geïnteresseerd: geld.
Wanneer het boek verschijnt, ligt nog niet vast.
Het eerste boek in de reeks, Koning van Katoren, dateert al van 1971 en drukte meteen zijn stempel op de Nederlandse en Vlaamse jeugdboekenwereld. Het boek vertelt het verhaal van Stach, een jongen in het land Katoren die zeven opdrachten moet vervullen om koning te kunnen worden. De opdrachten symboliseerden de problemen en uitdagingen waar de maatschappij in de jaren ’70 mee te kampen had.
Pas 26 jaar later verscheen met Zoektocht in Katoren een vervolg op het boek. Daarin belandt een herder, die normaal in afzondering woont, voor het eerst in de moderne samenleving, en verwondert hij zich over de soms absurde aspecten van onze maatschappij.

En in 2016 brachten de zesdejaars van het Jan-van-Ruusbroeckollege het toneelstuk De koningin van Katoren op de planken van het CC te Strombeek-Bever. Mevr. L. Bisschop, De Smet, Geeroms, Krokaert, Van Belle en Van der Mosen begeleidden samen een grote groep acteurs, muzikanten en dansers. Wat een talenten! Voor de toeschouwers was het een geweldige ervaring zes expressieve ministers, een driekoppige draak, zes authentieke burgemeesters en één burgemeestersvrouw in stijl aan het werk te zien. De verkopers en goden praatten iedereen onder tafel en Marie, aangemoedigd door de verliefde blikken van Stan en het enthousiasme van haar tante, paste het kroontje perfect. De danseressen zorgden voor de juiste sfeer en de muziek en zang maakten het stuk helemaal af. Proficiat aan iedereen die mee timmerde aan dit toneelstuk en het land van Katoren deed leven. Het was eersteklas!

THEMA-AVOND 2016

Op donderdag 3 maart mochten we dhr. L. Bormans ontvangen voor de jaarlijkse thema-avond, een samenwerking tussen oudercomité en school.

Positief opvoeden van gelukkige jongeren door gelukkige ouders en leerkrachten in gelukkige gezinnen en scholen.

Deze klinkende aankondiging zorgde voor een goed gevuld auditorium. Deze kerngedachten blijven bij:

  • We weten wat we doen, we doen niet altijd wat we weten.

  • Maak voldoende tijd voor je vrienden en connecteer goed met je werkplek/Ruusbroec.

  • Elke mislukking kan ook een stap vooruit zijn. Fouten maken mag. Zeker binnen een onderwijscontext.

  • Positief denken heeft enkel positieve resultaten.

  • De kijk naar de werkelijkheid kunnen we veranderen. Mensen hebben een groot zelfsturend vermogen à 40 % in eigen handen of tussen de oren.

  • “Droom groot. Blijf dromen. Maar besef altijd of je wakker bent of slaapt. Dat zijn verschillende dromen.” Koffi Annan

Geluksambassadeur Leo Bormans bracht zijn inspirerende verhaal, gebaseerd op kennis en wetenschap uit de positieve psychologie. Wij onthouden vooral : positieve keuzes in ons leven, daar kiezen we zelf voor! Verander!

Veel geluk! Wie aanwezig was, heeft zeker de begroeting NAMASTE onthouden.