U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 3 – ACHTTIENDE JAARGANG – 01 OKTOBER 2012

VAN DE REDACTIE

De voorbije jaren zijn we wat verwend geweest met een mooie nazomer. Het typische herfstweer voelt nog niet welgekomen aan. Leven volgens de seizoenen heeft van de andere kant ook veel charmes. Het is weer tijd om te genieten van de herfstgeuren, de mooie kleuren en de gezellige huiselijke warmte. Een brandend kaarsje geeft nu ook veel meer sfeer en kan een licht in huis en in onszelf zijn.
Laten we er ook een tijd van maken om zorg te dragen voor elkaar. Al te snel vervallen we in een gewoonte van oordelen en veroordelen, van zaniken en klagen. We leven nochtans in een deel van de wereld waar de mogelijkheden om onszelf te ontwikkelen en te ontplooien nog steeds zeer groot zijn. Laten we die dan ook ten volle benutten.

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Donderdag 27 september werd dhr. Laporte (leerkracht LO) opa van een stevige kleindochter Babette. De mama, Farah, is tevens een oud-leerling van de school. We wensen de hele familie een dikke proficiat.

Wij gedenken de mama van Stijn (3 Gr) en Sam (6 WeWi6) Verbeek en de overgrootmoeder van Evert (4 LB1) en Wout (6 MTWE) Theys, Rosie De Vidts (4 LB1) en Daan Mullié (1 LB).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

jkAUTOLOZE WEEK

Maandagochtend om kwart voor acht stonden wij, de jongeren van JKK, aan de schoolpoort  om de leerlingen die op een milieuvriendelijke manier naar school kwamen, hartelijk te ontvangen. De eerste honderd fietsers werden meteen beloond met een fluohesje. De autoloze week nam een feestelijke start met muziek op de speelplaats en een foto van alle leerlingen in de vorm van een vis voor Stop Finning. Dinsdagmiddag werden een paar leerlingen geïnterviewd door FM Brussel. Dit interview was reeds op de radio te horen. De hele week werd er actief naar school gefietst, gebust en gestapt. De duurzame en gezellige picknick was een succesvolle afsluiter op vrijdag. De klassen zetten hun beste beentje voor en maakten er een gastronomische feestpicknick van. Kortom, de autoloze week was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar! Bedankt aan alle leerlingen en leerkrachten die hebben deelgenomen aan deze actie!

SPORTDAG

Terwijl de eerstejaars en de monitoren van het zesde jaar in de Panne zaten, vertrokken alle andere leerlingen op vrijdag 28 september op sportdag. De tweedejaars trokken naar Berlare – Overmere voor een avontuurlijke dag met hindernissen en teambuilding. De tweede graad kon gaan uitzweten op allerlei fitnesstoestellen. De vijfdejaars kregen onder meer een initiatie in de golfsport. Een balletje slaan bleek achteraf toch niet zo eenvoudig! De sportieve zesdejaars hadden geluk met het weer om ondermeer te gaan kajakken in de Nekker (Mechelen). Het was weer een geslaagde sportdag.

VOICEWEEKEND

Tijdens het weekend van 21 en 22 september was het weer zover: VOICE ging op weekend. We trokken met alle VOICE- leden en onze twee begeleidende leerkrachten, mevr. Vanoverbeke en mevr. Lenvain, naar de Chirolokalen in Humbeek. Na een zware fietstocht vlogen we er meteen in. Louise en Elvire namen het voortouw en we deden enkele leuke kennismakingspelletjes. Even later was het eten al daar en konden we smullen van een lekkere pizza. Nadat onze buikjes gevuld waren, begon het echte werk: de brainstorm.
Nieuwe acties, oude acties, alles kwam aan bod. Er kwamen geweldige ideeën uit. ’s Avonds was er tijd voor ontspanning na zo’n zware dag. Er werd die avond met heel de groep Times up gespeeld. De uitbeeld- en uitlegkunsten kwamen bij ieder van ons naar boven en veroorzaakten de ene na de andere lachbui. Toen we eindelijk in ons bedje waren geraakt, viel de stilte over de slaapzaal en viel iedereen in een diepe slaap.
Al vroeg in de ochtend zaten we buiten in het zonnetje stevig te ontbijten, want er stond ons nog een drukke dag te wachten. Een workshop over communicatie, uitwerking van acties, het jaarplan opstellen, de werktaken verdelen en nog zoveel meer. Het weekend eindigde met een bezoek van mevr. Thielemans. Mevr. François, mevr. Appeltans en dhr. Wastiels hadden ons al eerder een bezoekje gebracht. Charlotte, Annelien en Alex, de VOICE-leden  van vorig jaar die nu afgestudeerd zijn, waren ook van de partij om de sfeer van VOICE nog eens op te pikken.
Het was een zeer geslaagd weekend en nu kan het schooljaar helemaal van start gaan samen met VOICE!

uDE LAATSTE LES

Donderdag 27 september, klokslag drie uur en vijf minuten vielen de zesdejaars en enkele vijfdes de klas van dhr. Vandoren binnen. Het waren zijn laatste vijf minuten voor hij met pensioen zou gaan. Met een daverend applaus werden deze laatste lesmomenten verstoord om hem een  staande ovatie te kunnen geven. De leerlingen werden nog voor de laatste keer door hem uitgedaagd met een riddle. Gelukkig wist zijn oudste oud-leerling, dhr. De Wever, het antwoord.
Wij wensen hem veel plezier in zijn après-Ruusbroecse carrière.

SCHOOL- EN STUDIETOELAGEN 2012 2013

Beste ouders, er hebben meer mensen recht op een school- of studietoelage van de Vlaamse overheid dan u denkt. Misschien ook u! U kunt altijd een folder aanvragen waarin een kort overzicht gegeven wordt van de school- en studietoelagen voor het basis-, secundair en hoger onderwijs, zodat u kunt nagaan of u ervoor in aanmerking komt. Aanvragen kan online via www.studietoelagen.be, uiterlijk op 1 juni 2013.
De folder is ook beschikbaar bij dhr. Haeck. 

CLB INFO

Het Jan-van-Ruusbroeckollege werkt samen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding Pieter Breughel. De contactpersonen voor de school zijn : Natalie Niessen, psycho-pedagogisch consulent, en André Tack, maatschappelijk werker. Mevr. Niessen is iedere dinsdagnamiddag op school, dhr. Tack iedere donderdagnamiddag. Beiden zijn  telefonisch  bereikbaar van maandag tot vrijdag op het nummer 02/512.30.05. De schoolarts, Marleen Huybrechts, is steeds telefonisch  bereikbaar op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagvoormiddag op hetzelfde nummer. Contact met hen opnemen kan ook  via hun brievenbus aan het CLB-lokaal op de school.