U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

Beurtelings Parkeren Digitaal

EDITIE 3 – VIJFTIENDE JAARGANG – 28 SEPTEMBER 2009

VAN DE REDACTIE

Om te vermijden dat de eerste maand van het schooljaar de zwaarste is, besluiten we september met een vrije dag voor iedereen. Op woensdag 30 september blijft de schoolpoort dicht.
Een week later genieten enkel de leerlingen van een verlengd weekend, zij kunnen zich op maandag 5 oktober nog eens lekker in hun bed omdraaien terwijl de leerkrachten en studiemeesters in één van de Vlaamse jezuïetencolleges aan hun pedagogische studiedag beginnen. De vakgroepen Klassieke Talen en informatica/ICT zijn in het Jan-van-Ruusbroeckollege te gast.

Op donderdag 24 september zijn de eerstejaars onder een stralend zonnetje voor de onthaaldagen naar Lichtaart vertrokken en op vrijdag 25 september bleef het schoolgebouw verweesd achter nadat iedereen op sportdag vertrokken was. We berichten hierover in de volgende editie van BP.
En het schoolgebouw zal je hopelijk stilaan zien veranderen. Vandaag zijn de werken voor de bouw van het auditorium in de voortuin van de school begonnen en half oktober komt er ook op de speelplaats een bouwwerf voor de uitbreiding van de toiletten.
Wij duimen voor een zachte winter en zo weinig mogelijk bouwellende. Verder in BP zetten we op een rijtje waar de Ruusbroecers rekening mee moeten houden.

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

De maand september eindigde met een erg vruchtbare week. Op woensdagmiddag 23 september kreeg dhr. Van Der Draaij (studiemeester) een tweede dochter, Jente.
Een dagje later beviel ook mevr. Appeltans (leerkracht S.E.I., aardrijkskunde en leefsleutels) van een tweede dochter, Eleonora.
Proficiat aan de grote zussen, Nore in het eerste en Rosalie in het tweede gezin, en de fiere ouders!

Wij gedenken de vader van Nathalie (3 Wet) en Jonathan (5 EcMT) Henskens, de grootvader van Leen Drabbe (5 HW) en van Heleen De Man (2 GrLa) en de overgrootvader van Charlotte (1 MB) en Frederik (3 LB) Mathieu.

VIS UNITA FORTIOR

Het leek wel de wereld op zijn kop op zaterdag 19 september op de speelplaats van het college. Niet op het einde, maar bij het begin van het schooljaar leek er nu een schoolfeest te zijn. En de grandioze attracties deden sommigen letterlijk met hun hoofd naar beneden hangen. Alles had te maken met de feesteditie van het Zwitserlandkamp. Reeds 20 jaar trekt dhr. Croonenborghs met een groep leerlingen en begeleiders naar een heem in Zwitserland. Ook dit jaar waren de foto's erg indrukwekkend en het parcours op de speelplaats en de heerlijke barbecue maakten alles feestelijk. Het gebeuren werd in goede banen geleid door de leiders en de medewerkers in knalgroene T-shirts. Een pluim op de hoed van iedereen die zich inzette en een bedankje voor diegenen die tijd maakten om te komen kijken … en met de deathride vanuit lokaal 2.11 over de speelplaats te glijden. Kers op de taart was natuurlijk de aankondiging dat er in juli 2010 een nieuw kamp georganiseerd wordt naar Evolène! Gele inschrijvingskaarten kan je bij dhr. Croonenborghs verkrijgen. Hij bracht zijn formule van bergkampen mee van het college van Turnhout.
Vóór die periode was dhr. Deneyer verschillende jaren organisator van een bergkamp te Zwitserland en dhr. De Ceukelaire trok jarenlang naar Italië met een groep jongeren. We kunnen in ons college dus echt spreken van een mooie formule met een lange traditie.

Wie van de bergen houdt, met een laagje sneeuw erbij, kan zich inschrijven voor de ski- en snowboardstage te Wagrain. Tijdens de krokusvakantie voor de derdejaars en tijdens de paasvakantie voor de eerste graad. Info bij dhr. Saviolo of dhr. Moerenhout.

SCHOOL- EN STUDIETOELAGEN 2009-2010

Denk je recht te hebben op een toelage? Dien dan ten laatste op 30 juni 2010 je aanvraag in voor het schooljaar 2009-2010.
Je kan de formulieren downloaden en afdrukken op http://www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen, maar ze worden eveneens verspreid via secretariaat 1 op school. Je kan ook bellen naar 1700, het gratis nummer van de Vlaamse overheid. Op dat nummer kan je terecht met alle vragen over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een toelage.
Door de invoering van het gezinsdossier dien je voortaan slechts één aanvraagformulier voor alle kinderen van het gezin in te vullen. Dit heeft als voordeel dat je minder gegevens moet invullen in een gezamenlijk aanvraagformulier voor kleuter-, lager, secundair en hoger onderwijs. Ook bijkomende documenten dient u maar éénmaal bij te voegen.
Er is helemaal geen haast bij, vermits je een heel schooljaar de aanvragen mag doorsturen, maar het lijkt ons toch beter niet te wachten tot de maand juni.

LEERLINGENKAART

Ga je wel eens naar de film? Heb je regelmatig een cultuurmicrobe te pakken? Ben je een bezige bij? Laat je leerlingenkaart dan aan de kassa zien en zo krijg je je korting. Weet je niet waar je korting krijgt? Surf verder naar de kortingen-pagina van Maks! op www.maks.be en kom te weten waar je minder geld moet uitgeven.
En vergeet niet om bij gelegenheid de studiemeesters te bedanken die in een snel tempo de leerlingenkaarten klaargemaakt hebben. Dat werk gebeurt immers in de scholen zelf! Zij hebben ervoor gezorgd dat je geen enkele kans aan je neus moet laten voorbij gaan.

BOUWEN ZONDER ZORGEN

Na de bouwperiode zal de hele school kunnen genieten van een auditorium (in de voortuin naast de schuine helling) en extra toiletten (op de speelplaats). Tijdens de bouw moeten we rekening houden met het volgende:
vanaf maandag 28 september 2009 wijzigt de leerlingeningang :

 • Alle leerlingen gebruiken de twee poorten als in- en uitgang, zowel leerlingen die te voet komen als fietsers.
 • Alle fietsen worden op de kleine speelplaats gestald.
 • De brommers worden tussen de twee poorten aan de kant van de sportzaal gezet. Goed op slot!
 • De nooduitgang blijft wel via de glazen deuren en de schuine helling. Ook wanneer de werken verder gevorderd zijn blijft er een doorgang van twee meter.
 • De poorten blijven ’s ochtends iets langer open. Wie te laat komt, meldt zich steeds aan het onthaal bij mevr. Delgouffe.

DE WERELD AAN JE VOETEN

Op dinsdagvoormiddag 22 september kwamen 75 leerlingen van de derde graad naar de bar om te luisteren naar de voordracht van dhr. Uyttendaele. De wereld aan je voeten! wil jongeren begeleiden bij hun studiekeuze en hun weg naar meer wereldburgerschap. Jongeren nemen bij hun studiekeuze een beslissing die zowel voor hun persoonlijk leven als voor de maatschappij erg belangrijk is. Deze keuze is niet gemakkelijk voor leerlingen.

 • Er zijn dagelijks nieuwsberichten over de crisis.
 • In onze snel veranderende wereld maken zij een keuze die hen moet voorbereiden op jobs die nu nog niet bestaan.
 • Wetenschap en technologie zijn sterke motoren in de evolutie van onze wereld, maar schrikken jongeren nog vaak af.
 • De wereld staat voor grote uitdagingen op ecologisch vlak met de klimaatproblematiek en op sociaal vlak met armoede hier en in de derde wereld.
 • Wij leven en werken in een gemondialiseerde maatschappij.
 • Onze welvaart is kwetsbaar: vreemde multinationale ondernemingen zorgden tot heden voor onze export, zij vertrekken echter naar de nieuwe groeilanden.

De wereld aan je voeten! is een project gefinancierd door de Vlaamse overheid. Vorig schooljaar nodigde het oudercomité ouders en leerlingen uit rond dit onderwerp. Met nieuwe infoavonden tijdens de maand november worden ouders in alle provincies bij dit project betrokken. Donderdag 19 november 2009 spreekt dhr. Uyttendaele in de provincie Vlaams-Brabant, Provinciehuis Vlaams Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven (aanvang 19.30u.).

GEZONDE SNACK

Het ideale tussendoortje op school is natuurlijk een appeltje dat je kan kopen bij 3 en 4 HW. De opbrengst gaat naar het project van SOS Kinderdorpen te Imzourem in Marokko. Het kan ook jouw gezondheid alleen maar ten goede komen.

DE WEEK VAN VERVOERING

Op maandag 21 september kregen alle leerlingen de nieuwe kaart Hoe ga je naar het Jan-van-Ruusbroeckollege? met aanduidingen over openbaar vervoer en tips voor fietsers en voetgangers. Deze kaart deelden we opzettelijk uit op maandag om de jongeren te sensibiliseren en aan te sporen om dinsdag deel te nemen aan de actie zonder auto naar school of het werk. De fietsenstalling stond alvast overvol. We vragen uitdrukkelijk aan alle leerlingen om zorgzaam om te springen met hun eigen fiets en die van de medeleerlingen. Loop niet roekeloos door de stalling om geen fietsen te laten vallen en maak zeker nooit opzettelijk andermans fiets stuk. Iedereen kan zich wel voorstellen hoe vervelend het is om niet vlot naar huis te kunnen en hoe kostelijk de herstelling van een band wel is. Voor die prijs ga je beter een keertje met een vriend/in naar de bioscoop. Uiteraard staan de Ruusbroecfietsen klaar om uitgeleend te worden bij pech, maar dat is op dit moment verdacht veel nodig. We roepen iedereen op om niet aan vandalisme mee te doen.