U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 14 – TWINTIGSTE JAARGANG – 29 JUNI 2015

VAN DE REDACTIE

Een vruchtbaar jaar

Het schooljaar 2014-2015 kent zijn laatste dagen. We hebben geprobeerd er het beste van te maken en straks kennen we het resultaat.
Een schooljaar lang zijn we samen geweest. Met onze klasvrienden hebben we veel tijd doorgebracht en tijdens de pauzes kregen we de gelegenheid om onze jaargenoten of jongeren uit andere klassen op te zoeken.  Voor en na schooltijd sprongen de meesten op de fiets voor een tochtje van thuis naar school en omgekeerd. Samen leven, samen vertellen, vreugde en verdriet delen. Vooral veel lachen, om de gekste dingen nog het meest.
We kregen veel kansen tot ontmoeting en slaagden er meestal in die goed te benutten. Indien iemand toch slecht uit de hoek kwam of een verkeerde inval had, mag die nog proberen het goed te maken en zijn fout te herstellen of zijn verontschuldigingen aan te bieden. Daarvoor is het nooit te laat en zijn deze laatste momenten van samenzijn in de klas of op school zelfs een goede gelegenheid.
Op alle vlakken goed afronden maakt van deze tien maanden een vruchtbaar schooljaar. Nu volgt een periode voor ontspanning en ontdekking; lui of actief, ten dienste van anderen, met het gezin of met vrienden … er zijn mogelijkheden genoeg. Zolang je maar eens andere dingen doet en er gelukkiger van wordt, want er is maar één keer een  zomervakantie 2015 en daar mag iedereen met volle teugen van genieten!

We wensen iedereen veel warmte en geluk. Geniet van een deugddoende, lange vakantie ! Graag tot dinsdag 1 september.

 

LIEF EN LEED

Victor en Cas, twee schattige baby’s, zagen deze maand het levenslicht. Cas ligt graag in de knusse armen van oma mevr. Gilis (leerkracht Frans) en Victor in de tedere armen van oma mevr. Claes (oud-leerkracht). Van harte proficiat aan de grootouders en de gelukkige gezinnetjes! Veel geluk samen.

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering.

Wij gedenken het overlijden van de moeder van mevr. Cochez-De Maeyer (oud-leerkracht).

HOLIDAY FOREVER

De pensioenleeftijd is verhoogd en de PDOS werd overstelpt met vragen rond de berekening van de P-datum. Twee personeelsleden dienden op de valreep toch hun aanvraag in voor een TBSVP (terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voorafgaand aan het pensioen) en krijgen, vermits ze geboren zijn in 1956, de kans om een P-1 aan te vatten. Ze zullen daardoor op 1 september hun loopbaan beëindigen.

Dhr. Johan Laporte neemt als actief personeelslid afscheid van zijn vertrouwde Jan-van-Ruusbroeckollege. Actief omdat hij als leerkracht Lichamelijke Opvoeding velen gestimuleerd heeft tot goed bewegen en ook tijdens het schoolfeest steeds zorgde voor een sportieve noot. Actief ook omdat hij als leerling bij ons was in de beginjaren van het college. We wensen dat hij samen met zijn echtgenote, die de derdejaars ook kennen van de relaxatieles tijdens de projectdagen, en met zijn familie nog kan genieten van vele jaren vol activiteit!

Dhr. Herman Moerenhout bruist ook steeds van energie. Naast het precieze administratieve werk op het secretariaat en zijn stipte aanwezigheid, nam hij ook jarenlang de leiding van de ski- en snowboardstage te Wagrain. We zijn er zeker van dat hij zijn expertise zal blijven doorgeven aan zijn jongere secretariaatsmedewerkers. We wensen hem nog veel plezier met de sporten die hij beoefent en mooie jaren met zijn echtgenote en zijn twee schattige kleindochters.

Het ga jullie goed !

NOG IN DE VERTE

Op dinsdag 1 september verwelkomen we alle leerlingen opnieuw op het college voor de start van schooljaar 2015-2016.  Wij verwachten alle leerlingen om 08.25u. op de speelplaats voor de naamafroeping. De leerlingen van het tweede, derde, vierde en vijfde jaar verlaten de school uitzonderlijk om 14.35u. (na het zesde lesuur volgens de vrijdagregeling).

De nieuwe eerstejaars mogen ’s morgens naar de sportzaal komen. Ter info: op dit moment zijn er 160 leerlingen ingeschreven en is onze wachtlijst gehalveerd sinds 2 maart. Die nieuwe leerlingen komen deze week een kopie van hun eindrapport en hun getuigschrift afgeven. Dat is tevens een bevestiging van hun inschrijving.

De eerste- en zesdejaars blijven op dinsdag 1 september 2015 tot 16.15u. op school en besluiten hun eerste schooldag met het 911-spel. Knap dat onze oudste leerlingen werk maken van een goede ontvangst van de jongste leerlingen. Tijdens de vakantie worden hiervoor de voorbereidingen getroffen. We willen de nieuwe zesdejaars bij voorbaat al bedanken voor de vrije uurtjes die zij in dit project stoppen.

Voor de andere leerjaren zijn er een tiental leerlingen aangemeld om in te stromen. Onze eigen leerlingen zijn zeker van hun plaats op school indien ze bij de oudercontacten van 29 en 30 juni of begin juli hun studiekeuzeformulier binnenbrengen. Om de klassen zo goed mogelijk in te delen heeft het directieteam die informatie bij het begin van de zomervakantie nodig.

Dat directieteam bestaat vanaf 1 september uit drie mensen. De directeur, mevr. Thielemans, kan rekenen op de ondersteuning van twee adjunct-directeurs: mevr. Vanoverbeke en dhr. Wastiels. Zij hebben zich al in de administratieve gang geïnstalleerd. Loop gerust even langs om hun werkplek te ontdekken.

Bij het einde van het schooljaar zou u ons nog gelukkiger maken als u ook tijd neemt om langs de verloren voorwerpen te lopen. Jaarlijks blijven er ontelbare kledingstukken, sportzakken en brooddozen achter in de gangen van het college. Tot 10 juli bent u welkom om verloren voorwerpen op te halen. Nadien is de school gesloten voor de zomerrust!

ABDIJWEEKEND IN ORVAL

Donderdagavond 30 april vertrokken zes leerkrachten naar het stilteklooster in Orval om er drie dagen te overnachten. De stilte kan een welkome afwisseling zijn in een druk werkjaar. Naast de gebeden met de broeders was er ook een eigen programma: een bibliodrama, mantra’s zingen, een wandeling over de grens met Frankrijk en een verhaal over de natuur. Hieronder een aantal getuigenissen:

Na een drukke werkdag en veel fileleed onderweg, terechtkomen in de rustige abdij van Orval, waar onze - soms overbodige - woorden niet allemaal uitgesproken hoeven (en mogen) worden. Frappant hoe de gastenpater met zijn uitspraak ‘On ne peut pas tout faire à la fois’ ons bij aankomst op een ludieke manier duidelijk maakt hoe ontzettend druk we bezig zijn in het alledaagse. (Lynn Krokaert - M.O.)

Ik leerde deze collega’s, mensen die ik elke dag voorbijloop, echt kennen in dit weekend. De rijkdom die ik vond in deze ontmoeting, had ik niet verwacht. (Karlien Goeman - godsdienst)

Zorgen en twijfels werden in perspectief gebracht, waardoor ze even losgelaten konden worden. Dat gevoel van rust en vrede nam ik terug mee naar Brussel en probeer ik hier, zonder iets te forceren, vast te houden. (Mieke Thomas - Nederlands)

Orval. Dat was voor mij: thuiskomen. In de eenvoudige gastvrijheid van de broeders. De diepte van de nacht, gedragen in gebeden. De uitwisseling en vriendschap onder collega's. Een moment van herbronning. Eenvoudig, krachtig, zuiver. (Bert Vos - godsdienst)

Thuiskomen in een wereld van rust en stilte. Open ruimte, zuivere lucht, ontluikend groen. Samen. Verbonden. Mij helemaal veilig voelen tussen mijn veel jongere, veelbelovende collega's. Dankbaar dat ik er bij mocht zijn... (Marleen Vaeremans - biologie)

JUNI 2015

Twee middagpauzes begin juni kleuren we feestelijk met een slotceremonie rond de sportprijzen in de sportzaal en de uitreiking van de poëzieprijzen van Pennengeluid in het auditorium. We laten onze lezers even meegenieten.

Wolken gaan over de hemel
als een zwevende golf.
Het licht straalt door de witte katoenballen.
Het eiland drijft op de diepe, blauwe zee.
Het eiland drijft op de diepe, blauwe zee.
Geen schepen in zicht.
Soms verschijnen er
olifanten of konijnen in de wolken.
Daar!
Een nijlpaard
of nee
een vlinder!
De wollige wolken.
Eindeloos plezier
tot de wind
de dieren wegblaast.

Nina Yamauchi – 2H – tweede prijs

SPORTPRIJZEN 14-15

Maandag 8 juni 2015 vonden de uitreiking van de sportprijzen en de verkiezing van sportman & sportvrouw plaats. Van harte proficiat aan alle sportievelingen en aan iedereen die zijn schouders zet onder elke sportactiviteit binnen onze schoolmuren!

zaalvoetbal

 

 

 

 

 

eerste jaar

1E

 

tweede jaar

2H

 

derde jaar

3E

 

vierde jaar

4E

 

vijfde jaar

DE MANDEKKERS

Victor Cloots (5E), Timo Koninckx (5G), Anton Zhang (5C), Willem Eeckelaerts (5C), Sean Van Goubergen (5G)

zesde jaar

6B

 

 

 

 

badminton

 

 

 

 

 

eerste jaar

jongens enkel

Arne Veltens (1G)

 

meisjes enkel

Amandine Kohn (1G)

 

jongens dubbel

Arne Veltens (1G) & Robbe Willaert (1G)

 

meisjes dubbel

Amandine Kohn (1G) & Laoton Urairat (1E)

 

gemengd dubbel

Arne Veltens (1G) & Tess Van Den Bruel (1G)

tweede jaar

jongens enkel

Loïc Potvin (2D)

 

meisjes enkel

Tanja Impens (2C)

 

jongens dubbel

Loïc Potvin (2D) & Pieter-Jan Berens (2D)

 

meisjes dubbel

Lise Van Nueten (2C) & Margot Kegels (2E)

 

gemengd dubbel

Annabel Jacobs (2A) & Arthur Doyen (2A)

derde jaar

jongens enkel

Wouter Hendrickx (3B)

 

meisjes enkel

Lien De Doncker (3B)

 

jongens dubbel

Samuel Oostendorp (3E) & Lucas Braet (3E)

 

meisjes dubbel

Lien De Doncker (3B) & Kaat Van Den Bruel (3A)

 

gemengd dubbel

Kaat Van Den Bruel (3A) & Ewout Haentjes (3A)

vierde jaar

jongens enkel

Thomas Caïra (4A)

 

meisjes enkel

Sarah Allaert (4G)

 

jongens dubbel

Kamiel Van Landeghem (4B) & Olivier Hulpiau (4B)

 

meisjes dubbel

Claire De Jaeger (4G) & Aurélie Busselot (4B)

 

gemengd dubbel

Pitou Magnus (4G) & Hanne Kegels (4G)

vijfde jaar

jongens enkel

Thibault Goubert (5B)

 

meisjes enkel

Hanne Jansma (leerkracht)

 

jongens dubbel

Thibault Goubert (5B) & Benjamin Hendriks (5E)

 

meisjes dubbel

Charlotte Schürmann (5D) & Marlies Vandersnickt (5D)

 

gemengd dubbel

Charlotte Schürmann (5D) & Guillaume Nelis (5E)

zesde jaar

jongens enkel

Michaël  Allaert (6D)

 

meisjes enkel

Charlotte Desmet (6D)

 

jongens dubbel

Samy El Bachaoui (6B) & Carl-Erik Heyvaert (6B)

 

meisjes dubbel

Hanne De Beurme (6C) & Charlotte Desmet (6D)

 

gemengd dubbel

Samy El Bachaoui (6B) & Amber van Dooren (6B)

 

 

 

volleybal

 

 

 

 

 

eerste jaar

yellow tigers

Mirte Wijns (1G), Tess Van den Bruel (1G), Anne-Sophie Vanden Berghe (1C), Alex Van Roy (1C) en Lola Van Laethem (1G)

tweede jaar

de hallokes

Marleen Verstraeten (2E), Margot Kegels (2E), Helena De Keersmaeker (2E), Sophie De Keersmaeker (2E) en Victoria Martin (2E)

derde jaar

invictus

Maximilian Habets (3E), Edward De Wulf (3E), Samuel Oostendorp (3E), Lucas Braet (3E) en Victor Mignon (3F)

vierde jaar

de loekes

Margaux Vandenbussche (4D), Laura Hanssens (4D), Louis Willems (4D) en Leonard Van Lembergen (4D)

vijfde jaar

gangster squad

Margaux De Greef (5C), Ivo Haentjens (5E), Timo Draelants (5F), Etienne Mennig (5B) en Elise Mahieu (5E)

zesde jaar

the atttack

Julie Appelmans (6C), Benjamin Dewilde (6B), Aquin Magnus (6B), Tom Oostvogels (6B) en Amber van Dooren (6B)

 

 

 

schoolcross

 

 

 

 

 

eerste jaar

meisjes

1 : Oriane Remacle (1F)
2 : Amandine Kohn (1G)
3 : Kato Aelbrecht (1A) & Manon Quanjard (1D)

 

jongens

1 : Pieter Verhamme (1C)
2 : Niels Colson (1D)
3 : Bo Aelbrecht (1E)

tweede jaar

meisjes

1 : Margot Kegels (2E)
2 : Annabel Jacobs (2A)
3 : Louise Torrekens (2H)

 

jongens

1 : Nathan Tops (2H)
2 : Alexandre Hercot (2G)
3 : Onni Ramboer (2C)

 

 

 

uitzonderlijke sportprestaties

 

 

 

 

atletiek

 

margot kegels (2E)

 

 

hanne kegels (4G)

voetbal

 

louis willems (4D)

 

 

willem eeckelaers (5C)

snowboard

krokus wagrain

samuel oostendorp (3E), kathrin waes (3A)

 

pasen wagrain

lucas carels (2E), fee de win (2H)

skiën

krokus wagrain

kato mac lafferty (3G), lucas braet (3E)

 

pasen wagrain

rein mac lafferty (2B), luna van lent (2B)

zwemmen

provinciaal kampioen

lou raes (4F)

 

 

laura verbruggen (4F)

tennis

kampioen interclub

lise van nueten (2C) & charlotte schürmann (5D)

triatlon

 

loïc mignon (6D)

schaken

provinciaal vice-kampioen

jonas de schouwer (1H), stev fivez (1H), nina yamauchi (2H), alim liman (1A)

fairplay : louis de bruyne (2H) & axel de waele (2H)

scheidsrechters zaalvoetbal : victor cloots (5E) & maxime van erps (6C)

sportvrouw van het jaar : julie appelmans (6C)

sportman van het jaar : samy el bachaoui (6B)