U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 4 – NEGENTIENDE JAARGANG – 25 OKTOBER 2013

VAN DE REDACTIE

herfstvakantie

Tijd om tot rust te komen, te genieten van de huislijke warmte.
Tijd om versteld te staan van de kleurenpracht langs de weg.
Tijd om stil te staan bij onze dierbaren en om mooie herinneringen op te halen.
Tijd om een evenwicht te zoeken tussen de kloktijd (we mogen dit weekend een uurtje langer slapen) en de tijd van onze innerlijke ervaring.
Tijd om je stilaan voor te bereiden op de examens (de examenroosters zijn uitgedeeld). Zijn je notities volledig? Begrijp je de leerstof? Spreek leerkrachten aan indien je nog wat extra informatie wenst.

We wensen iedereen een deugddoende vakantie!

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

We gedenken de grootmoeder van Andrea (2 LB) en Anton (4 LB1) Van der Velden, de overgrootmoeder van Lynn Bourguignon (6 HW) en de grootmoeder van dhr. Van Lier (leerkracht fysica en wiskunde).
We gedenken in het bijzonder ook Wim Verhaeghe (oud-leerling GrWi, afgestudeerd in 2004), broer van oud-leerlingen Dries en Koen.

De week na de allerheiligenvakantie is de kapel elke middag vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

INSCHRIJVINGEN BRUSSEN 2014 - 2015

Van 4 tot en met 18 november 2013 (dus niet de volledige maand en niet in januari zoals vorige jaren) loopt de inschrijvingsperiode voor broers en zussen, en voor kinderen van het personeel.
Een van beide ouders kan voor deze rechtstreekse inschrijvingen het inschrijvingsregister komen ondertekenen op secretariaat 1 of bij de directie.
Ook voor deze leerlingen dient de school de leerlingenkenmerken bij te houden. Daarom moet u de vereiste bewijsstukken i.v.m. thuistaal Nederlands of GOK-indicatoren meebrengen. Ouders kunnen eventueel tijdens de ouderavond van 7 en 8 november komen tekenen bij de directie. Zo reserveren ze alvast een plaatsje voor hun dochter of zoon.
Op het moment dat u het inschrijvingsregister komt ondertekenen, brengt u de ingevulde inlichtingenfiche mee die bij het rapport werd gevoegd. U kunt die ook op onze schoolsite downloaden. Gelieve ook de SIS-kaart van uw kind en zijn identiteitskaart mee te brengen. Volledigheidshalve: er is geen webapplicatie voor broers en zussen.
Alle andere leerlingen voor het eerste leerjaar kunnen zich via een webapplicatie aanmelden. De volgorde speelt enkel een rol op maandag 24 februari 2014, tijdig invoeren is op dat moment dus de boodschap! De volledige inschrijvingsprocedure staat op www.ruusbroec.be of www.inschrijveninbrussel.be

OUDERAVOND MET WIJNBEURS

Ter gelegenheid van de ouderavond van donderdag 7 en vrijdag 8 november 2013 organiseren we een wijnproeverij waar u ter plekke wijn kunt proeven, bestellen en/of meenemen. Onze wijnliefhebbers van secretariaat 2 selecteerden bij drie grote wijnhandelaars veertig wijnen, die tijdens de eindejaarsfeesten op geen enkele Ruusbroecfeesttafel zullen misstaan. Wat betreft prijs-kwaliteit zijn het stuk voor stuk uitstekende keuzes. U betaalt bovendien slechts de particulierenprijs die de betrokken handelaren aanbieden.
Het college hoopt met de opbrengst van de verkoop geluiddempend materiaal voor de studie – en lunchbox te kunnen aankopen.
Uiteraard kunt u ook wijn bestellen zonder proeverij: u stuurt dan uw bestelbon (downloaden van de site) naar secretariaat@ruusbroec.be of geeft hem af op secretariaat 2.

USB-STICK VOOR ALLE EERSTEJAARS

Voor alle eerstejaars is de lessenreeks ICT bijna achter de rug. Ze weten stilaan hun weg te vinden op het grote ruusbroecnetwerk en beschikken over de nodige vaardigheden om deze te gebruiken in alle andere lessen. Vandaag krijgen ze - ter motivering - een USB-stick, geschonken door het VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie). Benieuwd welke creaties de vakantie teweegbrengt!

KAMPAVOND ZWITSERLAND

Begin juli genoten de bergliefhebbers onder onze leerlingen van een geweldig zomerkamp in Zwitserland onder leiding van dhr. Croonenborghs. Zaterdag 12 oktober konden ze allen nagenieten op de kampavond.

We kwamen gezellig samen voor de kaas- en wijnavond. Op het programma stond een misviering, diavoorstelling en filmprojectie. Het kaasbuffet telde tientallen kazen, versierd met druiven en noten. De namen bij de kaas zeggen me nooit iets, maar omdat ze er toch allemaal lekker uitzien, doe ik zoals iedereen en neem ik een beetje van alles.
Wanneer onze buikjes vol waren, begaven we ons naar het auditorium waar we konden genieten van de fotovoorstelling. Bij het zien van die foto’s, kwamen ontelbare goede herinneringen naar boven en werd er hard gelachen om pittige anekdotes van het kamp. Dhr. Bruno Croonenborgs nam het woord, waarna hij iedereen trakteerde op een glaasje schuimwijn. Na de pauze werden we met de filmprojectie opnieuw ondergedompeld in de sfeer van het Zwitserlandkamp.
We genoten van de herinneringen aan de zalige momenten zoals het kampvuur, de cabane-tweedaagse, de top... Ik moest maar aan één ding denken: wat was het tof! Als afsluiter hadden Bart, Erik en Tim nog een liedje gemaakt om Bruno te bedanken, gevolgd door een staande ovatie van het publiek voor Bruno. Sinds die avond verscheen er een stijgijzer boven de deur van het lokaal aardrijkskunde (2.10). Het is een mooi symbool voor het kamp, maar het blijft een mysterie wie hem daar geplaatst heeft.

Cédric Baijot (5 GrWi)

AFWEZIGHEDEN EN OPVANG NA EXAMENS

Net voor de herfstvakantie herinneren we iedereen aan de wettelijke verplichting om elke afwezigheid van een leerling in de week voor en na een schoolvakantie te rechtvaardigen met een doktersattest, ook als het bijvoorbeeld enkel om maandag 21 oktober gaat.
Het college doet reeds enkele jaren extra inspanningen om op de woensdag na de examens van het eerste en tweede trimester voor sommige leerlingen een activiteit te plannen, zoals schaatsen voor de eerstejaars op 18 december.
Als ouders hun kind ook tijdens de deliberaties naar de opvang wensen te sturen, dan kan dat. Graag dan een mailtje naar de adjunct vóór de examenperiode. Afhankelijk van het aantal leerlingen zullen de studiemeesters een programma naar maat uitwerken. Over de invulling van die momenten is overlegd tijdens de schoolraad van 17 oktober. We denken aan sport en spel op de speelplaats of in de sportzaal, een wandeling in de schoolomgeving, …
De vertegenwoordigers van de leerlingen in de schoolraad oordeelden dat jongeren niet zullen ingaan op het aanbod en van hun ouders de vrijheid zullen krijgen om zich na de examenperiode thuis of in een niet-schoolse omgeving te ontspannen. De school wenst niettemin aan te geven dat het aanbod bestaat.

HOGE RIELEN 3

De vormingsdagen in Lichtaart vormen elk jaar weer een hoogtepunt voor onze derdejaars. In korte vormingssessies, klassengesprekken, sport en spel kregen de leerlingen de gelegenheid elkaar beter te leren kennen. De tweedaagse was zo voorbij en uit de reacties van de leerlingen bleek dat zij liever nog wat langer waren gebleven.

Zin in een weekendje uit, vol spanning, sensatie en leuke momenten? Voel je dan welkom in Lichtaart! Met het hele derde jaar trokken we voor twee dagen weg om de school eventjes te vergeten en gewoon te kunnen ontspannen. Na een heerlijke maaltijd, vlogen we er onmiddellijk goed in met een levensechte Stratego. En daarna kregen we met het spel Eén tegen allen de gelegenheid om onze nieuwe klasgenoten beter te leren kennen. We zochten zelf het avontuur ook op en speelden expeditie Robinson na! Maar ook het overheerlijke dessertenbuffet mogen we niet vergeten!
We sloten het onvergetelijke weekend af door in dierenpakken rond te waggelen!

Amber Decleir (3 EcB)

ZICHTBAAR NAAR SCHOOL

Nu de dagen korter worden, vertrekken onze leerlingen steeds meer in het donker naar school. We proberen hen ervan bewust te maken dat zichtbaarheid in het verkeer geen overbodige luxe is.
Op woensdag 23 oktober werd een grote fietscontrole gehouden; de leerlingen van JKK (Jongeren Keren het Klimaat) waren hierbij ook op post. De focus was gericht op een goede fietsverlichting en reflectoren, maar ook de remmen werden nagekeken op hun werking. Van de 232 fietsende ruusbroecers beantwoordden 129 fietsers aan de checklist. Ze werden beloond met een fluo-hesje of vlagje. Ruusbroec valt op in het verkeer!

MOZET

Zodra we in Mozet aankwamen, kon de geweldige driedaagse beginnen! Mevr. Turcksin ontving ons met open armen en nadat we ons op onze kamers hadden geïnstalleerd, konden we er direct in vliegen! Onmiddellijk vielen er een aantal onschuldige slachtoffers bij het eerste spel, Weerwolfje. We kregen bij de talloze groepsgesprekken de gelegenheid om onze klasgenoten en vooral onszelf beter te leren kennen.
De tweede dag werden we in twee groepen verdeeld om aan een vermoeiende, maar gezellige wandeling te beginnen. Daarna volgden nog heel wat andere leuke activiteiten, zoals bijvoorbeeld een brief naar jezelf schrijven, iets van klei maken en om af te sluiten een paar leuke groepfoto’s maken!
Woensdagnamiddag keerden we allemaal doodmoe maar met veel mooie herinneringen naar huis. Het was een tweedaagse om niet te vergeten.

Silke Claeys (5 LaMT)

HET PAJOTTENLAND

De excursie aardrijkskunde is een traditie op onze school. Ook dit jaar trokken mevr. Vehent en dhr. Deman het Pajottenland in en lieten ze de eerstejaars kennismaken met alle aspecten van aardrijkskunde, maar ook andere vakoverschrijdende eindtermen kwamen aan bod.

Toen ik op 8 oktober opstond, was ik gepakt en gezakt om mee te gaan naar het Pajottenland. Mijn rugzak was gevuld met voldoende drinken, een lunchpakket en mijn laarzen kwamen ook goed van pas. En natuurlijk niet te vergeten: mijn schrijfplankje!
Toen de bel ging, stapten we de bus op. Daar kregen we reeds een bundeltje dat we de komende dag zouden invullen…. Het allerleukste van de dag was mensen interviewen in Lennik! Kortom het was een superleuke dag in het Pajottenland!

Laura Stuyck (1 LB)

Op de Kesterberg hebben we geleerd om ons op verschillende manieren te oriënteren: bv. met een kompas, met een kaart, met een horloge, enz. We hebben ook de IJzeren man (= geodetisch punt) gezien. Het is het hoogste punt van het Pajottenland.
In Leerbeek hebben we een Brabantse hoeve bezocht. De boeren die daar wonen doen aan veeteelt en akkerbouw. Naast de hoeve stroomt de Bosbeek. In deze omgeving zijn er vooral populieren en er is ook een rietveld dat dient voor waterzuivering … Kortom, voor ons was het een zeer leerrijke aardrijkskundige uitstap!

Lucille Haesaert (1 LB)