U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 13 – NEGENTIENDE JAARGANG – 06 MEI 2014

VAN DE REDACTIE

Een nieuwe lente betekende vroeger een nieuw geluid, zoals Herman Gorter in Mei dichtte. Alles staat dan in bloei en in de landbouw breekt een periode van betrekkelijke rust aan. Die gelegenheid gebruikte men om regelingen te treffen. Zo deden  nieuwe knechten en dienstboden hun intrede en werden landerijen in pacht genomen. In steden gingen arbeidscontracten en huurcontracten  in en bedrijven openden een nieuw boekjaar. Veel Amerikaanse bedrijven doen dat tot vandaag.(Moving Day) . Er werden meibomen geplant en meitakken ('meien') geplaatst op huizen en stallen.
In de Middeleeuwen moeten aldus hele steden in het groen zijn gezet. Elk huis had zijn meiboom, elk venster zijn meitak; tot in de kerk hingen die takken.
In de loop van de achttiende eeuw verdwenen de meibomen uit de steden en in de negentiende eeuw uit de meeste dorpen en gehuchten. Voor de Katholieke Kerk werd de meimaand toen de Mariamaand.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje, langs de watergracht --
In huis was 't donker, maar de stille straat
Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat
Nog licht, er viel een gouden blanke schijn
Over de gevels van mijn raamkozijn.
Dan blies een jongen als een orgelpijp,
De klanken schudden in de lucht zoo rijp
Als jonge kersen, wen een lentewind
In 't boschje opgaat en zijn reis begint.

Uit: 'Mei' van Herman Gorter

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de vader van mevr. Maere (leerkracht Nederlands) en de grootmoeders van mevr. Pauwels en mevr. Van den Berge (leerkrachten Frans).
Wij staan stil bij het heengaan van de schoonvader van mevr. Van Poyer (leerkracht chemie) en de overgrootvader van Ben Verbeyst (1 LA). Wij betuigen alle getroffen families onze steun.
De kapel is elke maandagmiddag vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

Heuglijk nieuws komt er van mevr. Naeten (onderhoudspersoneel). Zij meldt met trots de geboorte van haar kleinzoon Arne.

FEEST IN WAGRAIN

De eerstejaars hebben er weer een fantastische skireis opzitten. Dit schooljaar was het een echte feesteditie, want de heren Saviolo en Moerenhout waren aan hun dertigste jaar toe. Zij werden getrakteerd op heel wat ludieke festiviteiten. Zo kwamen de leerlingen aan het ontbijt met tatoeages van hun favoriete monitoren en hadden alle leerlingen maskers van Bob en Herman op. Een plaatselijke liveband werd opgetrommeld om van de Tiroleravond een ongezien minifestival te maken waar de leerlingen vanaf de eerste noot uit de bol gingen. De teksten van de meest bekende après-ski-hits werden door de monitoren omgevormd tot echte meezingers om de feestvarkens in elke hut te verwelkomen.
Voorts maakten de zomerse temperaturen en de 104 enthousiaste leerlingen van het eerste en tweede jaar er een onvergetelijke week van. Nogmaals dank aan Bob Saviolo en Herman Moerenhout voor alle onvergetelijke reizen die zij georganiseerd hebben.

ITALIEREIS 2014

De Italiëreis 2014 was voor de 40 deelnemers van het zesde jaar een superfijne ervaring. Met de vaste slogan andiamo kwamen de dagen telkens weer op gang. We trokken van cultuurplek naar cultuurplek onder leiding van de fantastic four: de dames Creyf,  Van Gysegem, Van Belle en Bisschop. Net als de barok en de renaissance waren pasta, ijs en varkensvlees de vaste ingrediënten op het dagmenu. Uitspraken als Si non è vero è ben trovato, Kere ke were, Beter een minuutje te vroeg dan een minuutje te laat en Kunst is een spiegel van de tijd deden ons de blaren op onze voeten vergeten. Wat we niet zullen vergeten zijn de prachtige kunstwerken die we gezien hebben, alle mensen die we beter hebben leren kennen en gewoon alle fijne herinneringen aan deze unieke reis.

PARIS A TOUT PRIX !

We zijn intussen al even terug, maar zijn de Parijse sfeer nog lang niet vergeten! Samen met onze klas, 6 EcMT, hebben we een week lang het leven van de Parijzenaars kunnen volgen. De eerste dag ontdekten we onmiddellijk Versailles, dat de grootsheid van Parijs prachtig weergaf. Daarna was het de bedoeling van de cultuur en lifestyle van deze grote stad te kunnen genieten, elk groepje vanuit een andere invalshoek. Sommige klasgenoten ontdekten Parijs vanuit de sport, de architectuur of de mode, andere vanuit het theater of het onderwijs. We interviewden mensen in de straat om onze kennis van het Frans wat aan te scherpen. Zo hadden we de gelegenheid om dichter bij het actieve leven van de Parisiens te komen. Dankzij de interviews en uitstappen kunnen we ons eindwerk met boeiende anekdotes en weetjes aanvullen. 
We beperkten ons echter niet enkel tot onze thema's. Klasuitstappen naar de Parijse culturele hotspots hoorden er ook bij. ’s Avonds gingen we naar het Musée d'Orsay en het Louvre om de Mona Lisa en andere bekende kunstwerken te bewonderen. We wandelden rond in Montmartre en zagen de duizenden schitterende lichtjes van de Eiffeltoren. Ook bovenop de Eiffeltoren kregen we maar niet genoeg van het mooie uitzicht!

Uiteindelijk keerde iedereen naar huis met heel wat leuke herinneringen en souvenirs. Vooral de jongens gingen tekeer in de winkels! De wereld staat werkelijk op zijn kop… 

STARS EN PICKNICK

Op dinsdag 29 april werd  tijdens de middagpauze lekker gepicknickt. In de klaslokalen, wegens het slechte weer. Tegelijkertijd werd door de Starsgroep een fietshappening georganiseerd. Fietsen werden versierd met felle kleuren en bloemen aan spaken, stuur en kader. Ook werden de namen opgeschreven van de mensen wiens fiets mits schriftelijke toestemming van de ouders, op woensdag 14 mei vanaf 12.05u. gespoten zal worden.

WAAR IS DAT FEESTJE? HIER IS DAT FEESTJE!

Ruusbroec feest op 10 en 11 mei en iedereen is uitgenodigd. Er is voor elk wat wils. De nieuwe leerlingen krijgen de gelegenheid de school beter te leren kennen, er zijn tentoonstellingen en presentaties in de lokalen en  kinderen tot 14 jaar kunnen terecht in het PO-lokaal voor een knutselatelier.
Zit je met een hongerige maag, dan zijn Toverzicht en het restaurant de uitgelezen plaatsen. Zaterdag is met de triatlon op het programma de uitgelezen dag voor de sportievelingen onder ons. Op zondag is er in de voormiddag een gebedsviering, gevolgd door een aperitiefconcert. Wil je het werk van de leerlingen bewonderen, dan kan je terecht in het auditorium voor Griekse toneelstukjes. Wil je iets actiefs doen, ga dan een kijkje nemen bij de skateboardinitiatie.

IN DE PRIJZEN

Zonta International is een NGO met als doel door samenwerking de economische onafhankelijkheid van de vrouw te verwezenlijken. Young Women in Public Affairs gelooft dat jonge vrouwen de sleutel zijn tot de vooruitgang van vrouwen op het gebied van de openbare dienstverlening. Dit programma erkent jonge vrouwen (hoger secundair of pre-universitair) die blijk geven van leiderschap en inzet voor publieke dienstverlening en moedigt hen aan verder deel te nemen aan het openbare en publieke leven. Op 22 april was er prijsuitreiking  in Brussel en er was een eervolle vermelding weggelegd voor Priscilla Wamu uit 6 WeWi. Zij was op de gezellige prijsuitreiking aanwezig samen met haar ouders en broertje.  Alle deelnemers, waaronder ook Elvire Verbaanderd uit 6 LaWi deelden in de prijzen. Een voor een werden ze op het podium geroepen en kregen ze een boek als geschenk.  Priscilla mocht een woordje zeggen en deed dat  heel overtuigend! Hartelijk dank aan mevr. Van Overbeke, mevr. Claeys en mevr. Lenvain voor hun steun en aan Zonta Brussel voor de coaching.

WATERSPORTDAG

Op zaterdag 17 en zondag 18 mei kan iedereen gratis gaan watersporten in Vlaanderen. In Grimbergen kan men gaan waterskiën of wakeboarden. Zeilen is mogelijk in Vilvoorde en duiken in Kapelle-op-den-Bos. Nog meer te weten komen kan via de website www.watersportdag.be.