Titels en omschrijving van de workshops

ter gelegenheid van 50 jaar Jan-van-Ruusbroeckollege, vrijdag 4 mei 2018 om 19.30 uur (duur 50 min. + vragen),sprekers in alfabetische volgorde

 

 

Voor de workshops moet ingeschreven worden, dat kan met dit formulier



Bert Anciaux, 6WEB 1978

 

Titel workshop: een intercultureel beleid voor onze actuele en toekomstige samenleving

Onze welvaartsstaat en zeker onze welzijnsstaat staat onder druk. Niettegenstaande het mooiste solidariteitssysteem ter wereld, dreigen duizenden mensen uit de boot te vallen en wordt de kloof tussen rijk en arm alsmaar groter. Dit bedreigt niet alleen zij die arm zijn, maar ook zij die het goed hebben. Naast een sociaaleconomische strijd moet er echter eveneens een interculturele strijd geleverd worden, zonder welke die kloof nooit gedicht kan worden en zonder welke duizenden mensen geen respect krijgen en ook geen verantwoordelijkheid zullen opnemen voor de gemeenschap. Over die enorme uitdaging, in een steeds meer super diverse samenleving, wil ik graag spreken.



 

Arsène Capon, leerkracht van 1/9/1965-31/8/2001 in SJB en JvR (Volzet)

 

Titel workshop: De tabel van Mendeljew

Na eeuwenlang onderzoek is men tot de vaststelling gekomen dat alle stoffen in de wereld uit een beperkt aantal atoomsoorten worden opgebouwd. Momenteel kent men er 118. Het samenbrengen van deze atoomsoorten in een overzichtelijk systeem, waarin analogieën en verschilpunten tussen de atoomsoorten op een correcte en praktische wijze worden weergegeven, heeft heel wat creatief denkwerk gevergd.

De uitzetting over het Periodiek Systeem van de Elementen (tabel van Mendeljew) bestaat uit drie onderdelen:

1. Atomen bouwstenen van het heelal.

2. Ontstaan van het Periodiek Systeem.

3. Belang van het Periodiek Systeem.



 

Willy Daelemans, leerkracht van 1/9/1973-31/8/2007

 

Titel workshop:  WD rencontre GM sur un banc public à Beaune – Burgundy!

 

Inleiding: Via enkele vraagjes aan het publiek die hun parate wiskundebasiskennis test (met “mooie” prijzen voor de winna(a)r(es)), kom ik terecht bij onze Gaspard, in Beaune.

Body: Daarna geef ik uitleg over mijn passie voor Bourgogne, de streek en haar wijnen.
Geologie / Klimaat / Wijngeschiedenis / Classificatie / …… (geen wiskunde) worden besproken.

Tussen de theorie in, proeft het publiek enkele wijnen (blind!) We bespreken alles samen, vragen stellen + antwoorden, bien sûr.
Voilà, zo maken we er een leerrijke avond van.


 

Alexander D’Hooghe, 6LG 1990

 

Titel workshop: Toparchitectuur

 

Alexander D'Hooghe werd door de Vlaamse Regering aangesteld tot intendant voor onder meer de overkapping van de Antwerpse Ring. Op 15 maart 2017 kwam het tot een akkoord bij de betrokken partijen en Alexander werd door alle betrokkenen geprezen voor zijn expertise en inzet tot het verzoenen. Als docent verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, is hij met dit project niet aan zijn proefstuk toe. In New York realiseerde hij mee het project 'Rebuild by Design', waarbij de stad een facelift kreeg na de doortocht van orkaan Sandy. In Brussel kreeg het Herrmann-Debroux viaduct aandacht van Alexander en de ruime omgeving zoals het Zoniënwoud ontsnapte daarbij niet aan zijn blik. Hij wil in de wereld een verschil maken, effectief projecten doen en niet alleen in de reflectiekamer blijven. Verhalen genoeg van een inspirerende toparchitect.

 

 

Jan Goovaerts, 6LWE 1984

 

Titel workshop: aMUZEment

 

Toondichter Jan Goovaerts schreef een compositie over het vijftigjarig bestaan van het Jan-van-Ruusbroeckollege. In dit gloednieuwe lied heeft hij een bestaand lied geïntegreerd: “En todo amar y servir”. “In alle dingen beminnen en dienen”: deze wijze woorden van Ignatius, de stichter van de jezuïetenorde, zijn ook vandaag voor de bezielers van ons college een belangrijke bron van inspiratie.

In deze workshop gaan we ons muzikaal amuseren! We vertrekken vanuit de melodie van “En todo amar y servir”. Aan deze melodie voegen wij piano’s, xylofoons en trommels toe om te eindigen als een heus orkest. Ook zonder muzikale voorkennis kan je aan deze workshop plezier beleven.

Jan Goovaerts (1966), oud-leerling van JvR, studeerde piano, compositie en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij componeert voor alle soorten bezettingen - van koor en orkest tot fluitketel en druppelende dweil. Jan hanteert een grote verscheidenheid aan stijlen en bespeelt verscheidene media - theater, kortfilm en tekenfilm

 

 

Dirk Loeckx, 6GRWI 1995

 

Titel workshop: 'Health-tech start-ups’

 

Inhoud: Dirk Loeckx legt uit hoe hij, vanuit twee verschillende health-tech start-ups, probeert de gezondheidszorg een klein stapje beter te maken. Icometrix, zijn eerste start-up, is een soort bloedlabo voor medische beelden: ze ontvangen hersenscans uit de hele wereld, laten hier hun software op los, en sturen objectieve cijfers terug naar de artsen. Deze cijfers helpen om de behandeling van de patiënt beter te personaliseren. Epihunter, zijn tweede start-up, biedt een platform aan om, met behulp van een wearable, die EEG-signalen kan meten, mensen met absence epilepsie te helpen beter met hun aanvallen om te gaan.

 

 

Tom Moons, 6ECA 1994

 

Titel workshop: Make meaning

 

6 jaar Ruusbroec. En dan? Op 4 mei vertel ik graag mijn verhaal, 24 jaar na de deur te hebben toegetrokken. Een verhaal waarin een verschil maken voor mens en maatschappij gaandeweg de drijfveer is geworden en die ondertussen ook mijn personal mission statement werd. Wat is die van jou? 

 

 

Tom Schamp, 6LG 1987

 

Titel workshop:  Drawing by numbers

 

Verf, penseel, Côte d'Or kartonwikkels en potjes water: voor de meesten geen alledaags materiaal, voor mij reeds 31 jaar onmisbaar in het beschilderen van allerlei dragers, gaande van papier over blikken dozen, gitaren tot fietsen. Duik in m'n hoofd en maak kennis met een aantal van m'n illustraties voor groot en klein. Gooi nadien jouw - al dan niet bestaande - creatieve remmen los en ga onder m'n waakzaam oog aan de slag met jouw verjaardagscijfers of met deze van je vrouw, man, lief, buurman of buurvrouw, dan heb je meteen een verjaardagskaart klaar.

Bij jonge kinderen voeg ik daar wijselijk aan toe om aangepaste kledij te voorzien:-)

 

 

Herman Vander Straeten, leerkracht van 1/9/1969-31/8/2001

 

Titel workshop: Ik heb je in stilte al ontwoord


Met poëzie laagje per laagje op verkenningstocht in onszelf en de anderen. Met een empathische aanpak kunnen vele (ook delicate) onderwerpen ter sprake komen. Thema’s als suïcide (zelfdoding), ‘anders zijn’, probleemsituaties in onze ruime omgeving vinden een uitweg, kunnen we bespreekbaar maken. Via zeer gerichte poëzie van jongeren en (jonge) volwassenen ‘laten we de leegte opveren naar geluk’. Of hoe dicht-kunst ons dichter(bij) brengt!

 

 

Bart Verhaeghe, 6LWE 1984

 

Titel workshop: Durf!

 

Je leeft maar één keer, gebruik dus je talenten!
Ruusbroec heeft me verantwoordelijk gemaakt en mede gevormd tot de ondernemer die ik nu ben.
Doe wat je graag doet en daardoor meestal goed kan. Haal het beste uit jezelf.
Het is mijn recept om gelukkig te worden. Geluk dat je kan teruggeven aan familie, vrienden en aan de samenleving.