1. Start eerste schooljaar

  In september 1968 dagen de eerste 87 leerlingen, toen piekfijn in uniform met pelikaanlogo (dat vrij snel werd afgelegd), op aan Forumlaan 4. Directeur pater Vincent Verelst (†) verwelkomt hen in het gedeelte van het schoolgebouw dat al gebruiksklaar is. De speelplaats is nog een werf. De toenmalige leerkrachten waren René Deneyer, Ronny Dams (†), Urbain Troukens en pater Fransen (†).

 2. Fisec spelen voetbal

  Pater Verelst introduceerde de internationale schoolsportfederatie Fisec van het Katholiek Onderwijs die éénmaal per jaar een internationale schoolsportontmoeting organiseerde voor 15- tot 17-jarigen op Ruusbroec. Verscheidene leerkrachten en leerlingen namen hieraan deel. In 1969 won de Belgische ploeg onder begeleiding van Bob De Ceukelaire het voetbaltornooi op de terreinen van Beerschot.

 3. Bergvakanties in Zwitserland en Italië

  Van 1970 tot 1981 trokken de leerkrachten René Deneyer en Bob De Ceukelaire tijdens de zomervakantie naar de Zwitserse Alpen met leerlingen van het tweede jaar. Vanaf 1982 tot en met 1989 schakelde Bob De Ceukelaire, in samenwerking met oud-leerling Claude Eggermont, voor de bergkampen, over naar de Italiaanse Alpen en stond er ook telkens een tweedaagse op het programma zoals naar de Mont Gelé (3519 m) en cabane Bertol (3311 m).

 4. Opening zwembad en turnzaal

  Pas in 1970 worden het zwembad en de turnzaal in gebruik genomen. Gelukkig boden de Kattenbergen in het nabijgelegen park van Laken uitwijkmogelijkheden om te sporten. De speelplaats was lange tijd nog een bouwwerf met kruipkelders waarin de leerlingen zich graag verstopten.

 5. Volksdans

  Vanaf de start werden pogingen ondernomen om de jongens van Ruusbroec in contact te brengen met de meisjes van Assumpta. Een succesrijk initiatief was de volksdans die van 1970 tot 1976 op zaterdagochtenden afwisselend op Ruusbroec en in Assumpta werd georganiseerd door turnleraar Rik Pieters. Eerst kwamen Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes aan bod; het tweede uur ging het om traditionelere volksdans.

 6. Zaterdagles

  Tot het schooljaar 1972-1973 was er op zaterdagvoormiddag les; het schooljaar erop werden de vier lesuren van zaterdagvoormiddag 'tot nader order' als 7e lesuur bij de zes van maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag gevoegd. Iedereen blij met een langer weekend en minder werkverplaatsingen. En mevrouw Verborght blij dat dochter Annemie niet langer op babysit bij mevrouw Van de Put (conciërge) hoefde …

 7. Eerste lerares op Ruusbroec

  Lange tijd was Ruusbroec een mannenbastion. Mevrouw Ooms (huismeester) en de echtgenote van de heer Van de Put (conciërge) waren er al wel, maar de leerkrachten waren allen mannen. In januari 1973 kreeg leraar Duits R. Duhamel een job aan een hogeschool in Gent en kwam mevrouw Verborgt hem vervangen. Lea leerde de oudste pelikaantjes Duits tot juni 2001. In september kwamen Linda Marchand en Mia Cochez haar vervoegen als leraressen.

 8. Satarma

  Van Pasen 1973 af trokken verscheidene leerkrachten met hun gezin op skivakantie naar Satarma (Wallis, Zwitserland). Ze verbleven er in appartementen of chalets en gingen in groep skiën. Après-skiën of uit eten werd gedaan bij Bracci. Later nam leerkracht Urbain Troukens deze zaak over en ontving hij winter en zomer nog jaren leerkrachten én oud-leerlingen.

 9. Pelikrant

  In 1973 zag deze schoolkrant het leven, eerst nog nauw begeleid én met voorwoord van de Pater. De volgende, onafhankelijkere leerlingenredactieteams werden een aantal keer per schooljaar op de speelplaats én in de leraarszaal druk besproken. Vooral interviews met nieuwe en gevestigde leerkrachten, grappige of gewaagde quotes uit de lessen en de beruchte Peli-poll hadden succes. De komst van het digitale tijdperk betekende het einde, op een korte opflakkering van het alternatief ‘De Rode Ster’ na.

 10. Turnzaal stort in

  Turnleerkracht Rik Pieters maakte zich op 28 november 1973 om 8.10 uur klaar om met zijn klas het eerste lesuur te turnen, toen het dak van de turnzaal instortte onder een dik pak sneeuw. Er vielen geen slachtoffers. De vloer bezweek niet zodat het zwembad gevrijwaard bleef. Pogingen om de bouwfirma verantwoordelijk te stellen sleepten aan, tot de firma in faling ging.

 11. Fisec spelen Basketbal

  Ook in het basketbal nam Ruusbroec deel aan de Fisec-competitie. Ruusbroec werd daarin Brabants kampioen in 1973 met Johan Laporte, Hugo Devue, Edwin Cok, Frank Vanderhaeghen, Erik Tamborijn, Jan De Troyer, Guido Cannaerts, Bart Van Lierde en Jean-Marie Van Houtte. Johan Laporte werd toen ook geselecteerd voor de basketbalploeg van België.

 12. Ruvok

  Willy Stevens, Bob De Ceukelaire, René Deneyer, Guy Van Vaerenbergh en Karel Vrijsen startten in de jaren ’70 een volleybalteam dat in 1974 de regionale competitie aanvatte. Het was een ploeg met een mix van leerkrachten en leerlingen (o.a. F. Van Lindt, H. Winderickx en Jo Ghysen). Met Bob D.C. als trainer werd het team in 1975 zelfs kampioen in 2e regionale. Ruvok hield begin jaren ’90 op te bestaan.

 13. Klassieke dag

  In 1975 vonden René Deneyer, Guy Van Vaerenbergh en Willy Pauly dat “oude talen ook eens gelucht mochten worden”. Nog datzelfde jaar trokken de eerste Latinisten naar Xanten (net heropgebouwd in Duitsland) en naar de thermen van Heerlen. Toen 2 jaar later in Alphen-aan-den-Rijn themapark Archeon werd geopend, trok ook het tweede jaar op klassieke dag. Aanzwellende files naar Xanten en Archeon verplichtten de classici ’hun’ dag voor 1-4 op de duur naar Velzeke en nog later onder andere naar Bavay, Aubéchies, Tongeren en Trier af te leiden.

 14. De Kluis

  Klasweekends waren vroeger erg in op Ruusbroec. Titularissen als Willy Daelemans, Erik Degans en Paul De Dijn trokken elk afzonderlijk voor een weekend naar het Meerdaalwoud. Op het programma: samen koken, weinig slapen, bos- en sluipspelen, een dropping, …. De verplaatsing gebeurde bij voorkeur met de fiets. Zo leidde Jan Anciaux in 1976 zijn WAWB-klas met schallende klaroen de Brabantse hellingen op naar Sint-Joris-Weert.

 15. MARIKEN VAN NIEUMEGHEN

  In maart 1977 brachten regisseur Frans De Croock en de leerkrachten Mariken ten tonele. Met Linda Marchand als vanouds in de vrouwelijke hoofdrol, schitterden Bob De Ceukelaire als Moenen en Jos Van Cauwenbergh als Masscheroen. Onsterfelijk werd echter Ignace Haeck die omringd door een schare van zes (!) figuranten de historische quote “Laat ons een gat duwen!” uitsprak …

 16. Italiëreis

  6 Grieks-Latijn september 1976. Johan Mortier is op dreef in de les esthetica. “Maar die dia’s zeggen niets, jongens. Je zou die kunstwerken in ’t echt moeten zien.” “Ga dan met ons naar Italië, meneer.” “Ik zou niet liever willen, maar zo’n reis organiseren, dat zie ik niet zitten.” “Zullen we het aan mevrouw Fouquet vragen?” “Goed idee!” Zo gaat in 1977 de eerste Italiëreis door.

 17. Afscheid van pater Verelst

  Op 26 juni 1977 nam het college na 9 schooljaren afscheid van eerste directeur Pater Vincent Verelst. De Pater was zeer geliefd bij zijn leerlingen zoals blijkt uit de feesteditie van Pelikrant. We kunnen er het feestprogramma op nalezen, met o.a. vendelzwaaien, een film- en diavoorstelling van het collegeleven, keurturnen, mini-voetbal tussen leerlingen en leerkrachten, volksdansen en een grootse barbecue.